Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor tar fyra av fem föräldradagar

Den svenska föräldraförsäkringen fyller i år medelålders, 40 år. Inte ens en femtedel tas ut av män idag. Det tar ytterligare 40 år för uttaget att bli jämställt.

Annons

Med den nuvarande takten i ökningen av den del av föräldradagarna som tas ut av män så kommer det alltså ta ungefär lika lång tid som försäkringen funnits att nå ett lika uttag av föräldradagar för män och kvinnor.

Försäkringskassan har i samband med födelsedagen för försäkringen tittat på hur uttaget under ett barns första levnadsår fördelar sig i olika län och kommuner.

Jämtland som län hamnar med sina 17 procent ganska nära rikssnittet som är 17,8 procent av dagarna. De manliga föräldrarna i Östersund toppar länsligan med 20 procent av dagarna medan män i Strömsunds kommun tar ut lägst i länet, 12 procent.

Viktor Wiktorsson och Ida Nilsén är ute på promenad med Hannes Wiktorsson, tio månader i barnvagnen.

– Jag har varit hemma en del över sommaren men Ida kommer att få ta huvuddelen av föräldradagarna, säger Viktor Wiktorsson. Vi är i en situation där vi håller på att bygga vårt hus och då blir det en ekonomisk fråga. Det är ett tråkigt argument, men så ser verkligheten ut, säger han.

Ida Nilsén efterlyser ett system där hushållets totala inkomst skulle vara grunden för den ekonomiska ersättning som föräldrar får.

– Men främst skulle jag vilja att löneskillnaderna försvann, säger Ida Nilsén. Vi skulle vilja kunna dela mer lika än vi faktiskt kan göra.

Högst uttag i landet av männen hittas i Lund, Solna, Umeå och Uppsala som alla kan stoltsera med att 24 procent av föräldradagarna barnets två första år tas ut av männen. Med tanke på att alla dessa kommuner är präglade av sina akademiska utbildningsinstanser är siffrorna ingen skräll. Det har i tidigare undersökningar visat sig att ju högre utbildningsnivå föräldrarna har, desto mer jämställt blir uttaget av föräldradagar.