Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor inspireras att bli egna företagare

Inspirera unga tjejer att blir entreprenörer, egna företagare och att uppnå och förverkliga sina drömmar.

Det var huvudsyftet med den entreprenörskapsmässa som ordnades i Örebro i mitten av maj. Mässan ordnades av tre unga kvinnor som själva har valt att satsa på karriärer som egna företagare.De tre unga kvinnorna, Mikaela Vikström, Ellinore Larsson och Johanna Jansson, är inne i slutfasen på sin ettåriga kvalificerade yrkesutbildning till professionella upplevelsearrangörer. Den inspirationsmässa de arrangerade var deras examensarbete.


- Vi har engagerat flera olika utställare och föreläsare och ordnat allt annat kring mässan, säger de tre kvinnorna som alla just nu ligger i startgroparna för att starta sina karriärer som egna företagare.Många idéer


Målgruppen vid just den här mässan har främst varit tjejer i åldern 13-18 år. Och bland utställarna har funnits representanter från flera organisationer, till exempel Ung företagsamhet och Studiefrämjandet.


-Vi vill försöka inspirera alla tjejer att våga satsa på det de brinner för och bli mer företagsamma. Väldigt många tjejer har en mängder med idéer om vad de vill göra, men många vågar inte ta för sig och leva ut sina drömmar. Det hoppas vi den här mässan har bidragit till att ändra på, säger de tre arrangörerna.


Mikaela Vikström, Ellinore Larsson och Johanna Jansson menar att det finns massor med förebilder för killarna, men att det inte finns lika många kvinnliga förebilder.


-Den bilden vill vi försöka ändra på och därför anlitade vi flera kvinnor som framträdde på mässan i olika former, bland annat med uppträdanden och som föreläsare.SM-vinnare föreläste


En av föreläsarna var det nya svenska stjärnskottet i friidrott, Rebecca Högberg. Hon slog igenom på allvar förra sommaren då hon sprang hem SM-guldet på 400 meter.


Hon är ett lysande exempel på vad det betyder att tro på sig själv och att aldrig ge upp. Hon är utbildad biomedicinsk analytiker och har en 75-procentig tjänst på ett sjukhus. Övrig tid är det friidrott som gäller.


- Jag slog igenom väldigt sent, som 25-åring. Det är det inte många som gör, säger Rebecca som nu siktar på att komma med till sommarens friidrotts-EM i Barcelona.Ingenting gratis


Inom idrotten är det oftast så att den som inte fått sitt genombrott i 17-18-årsålder väljer att lägga av. Men det gjorde inte Rebecca.


Hon hade en period när hon var i 19-20-årsåldern då det gick tungt.


- Jag tappade motivationen och gjorde då ett uppehåll från friidrotten, säger hon.


Efter något år var hon dock redo att satsa igen och det gjorde hon med besked. Och förra sommaren kom belöningen när hon fick sin SM-guldmedalj.


-Men det har inte kommit av sig självt. Man får ingenting gratis om man ska lyckas. Det gäller att hela tiden satsa precis allt och arbeta stenhårt för att uppnå sina drömmar. Drömmar får man inte till skänks, dom förtjänar man, säger hon.Inte ge upp


Och för att lyckas måste man vara beredd på att avstå från sådant som kanske är självklart för många andra ungdomar. Till exempel alkohol och krogbesök.


Det är inte bara inom idrotten man måste göra en hel del uppoffringar för att lyckas. Samma sak gäller för den som vill bli framgångsrik på andra områden och inte minst inom yrkeslivet.


-Ge inte upp, tro på det du gör och satsa allt. Då har du stora möjligheter att uppnå dina drömmar, sade Rebecca Högberg under sin föreläsning den här inspirationsdagen inför en stor skara unga tjejer.


Återstår att se hur många som blev inspirerade att följa hennes kloka råd.KENNETH JOHANSSON/Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se