Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor blir ärenden

Som offer för grovkvinnofridskränkning blir kvinnan ett målnummer och inte längre en människa. En bekant var för ett tag sedan in på rättegång mot sin exman gällande grov kvinnofridskränkning med mera. Men rättegången fick då skjutas upp eftersom han valde att utebli. Även vid ett tidigare tillfälle kom han inte till rättegången.

Han har hela tiden sedan brotten begicks varit på fri fot. När han återigen väljer att inte dyka upp så skjuts rättegången upp. Alltså kommer det att skilja nästan två år mellan brottstillfället och rättegången. Vad signalerar detta? Jo, att förövare i Sverige i dag kan göra hur de vill.

Mannen är sedan tidigare dömd flera gånger för grov kvinnofridskränkning och ändå så kan han bara välja att inte dyka upp. Min vän får bara tacka och gå hem igen och vänta tills han behagar dyka upp. Bakom varje målnummer finns det en människa, en kvinna som tvingats utstå en massa på grund av en man.

Nu dröjer det ytterligare några månader innan min vän får upprättelse för de brott mannen begått. Samtidigt hållls debatter runt om i landet om just kvinnofrid och det sägs att cirka 20 kvinnor per år dör till följd av våld. Är det så konstigt när lagarna är utformade som de är? Förövarna är på fri fot och köper sig mera tid med att inte dyka upp när det är dags för rättegång.

Så i dag har samhället gett förövaren mera tid att utsätta sin omgivning för ytterligare kränkningar, medan den misshandlade sitter hemma och väntar på upprättelse. Stackars den som blir ett målnummer i ett kvinnofridsärende.

Lilla jag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel