Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnojourerna kan få mer pengar

Regeringen har föreslagit en ökning av finansiella medel till kvinnojourerna, men det är oklart om Östersunds kvinnojour får ta del av pengarna.

Inför nästa års budget föreslår regeringen ökade medel i bidraget till kvinnojourer som arbetar för att motverka våld mot kvinnor. Just nu finns det en tillfällig höjning av bidraget på 10 miljoner, det föreslås ligga kvar och det tillkommer ytterligare 13,4 miljoner kronor under nästa år. Det resulterar i en total ökning på 23,4 miljoner från och med år 2015. Regeringen vill med detta att våldsutsatta kvinnor lättare ska få tillgång till skyddat boende enligt barn- och äldreminister Maria Larsson (KD). Det är Socialstyrelsen som fördelar bidragen.

Det här är extra pengar, utanför grundbidraget. Kvinnojouren i Östersund finansierar sin grundverksamhet genom bidrag från kommunerna berättar Jessica Rundberg på kvinnojouren i Östersund.

– Vi får ansöka hos kommunerna om verksamhetsbidrag, det har vi hållit på med i många år, säger Jessica Rundberg.

Bidragen säkerställdes genom att det tecknades ett samverkansavtal mellan kommunerna och kvinnojouren. Det samverkansavtalet har sagts upp från och med årsskiftet och nu står kvinnojouren utan säker finansiering inför nästa år.

Nu på tisdag ska kvinnojouren träffa representanter från kommunen för att diskutera det förslag för framtiden som kommunen lämnat.

Vad tycker du om att avtalet sagts upp?

– Innan mötet kan jag inte tycka någonting, säger Jessica Rundberg.

Pengarna från Socialstyrelsen är ingenting kvinnojouren i Östersund kan ta del av till sin grundverksamhet. Det är pengar som får användas till sidoprojekt exempelvis utveckling och utbildning.

– Får vi inte till det här med finansieringen för grundverksamheten så kan vi inte söka andra pengar till att utveckla verksamheten, säger Jessica Rundberg.

– Vi behöver i grunden en fast finansiering så att vi kan planera, säger Jessica Rundberg.

Det är alltså det uppsagda samverkansavtalet som Jessica saknar.

– Vi sökte pengar för 2013 från Socialstyrelsen och fick cirka 430 000 kronor. De pengarna är väldigt definierade vad de ska användas till.

Det är denna pott som nu ska öka från regeringens sida. Kvinnojouren får söka igen hos Socialstyrelsen inför nästa år för att få bidraget.