Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnohatande högerspöke

Ingrid blev gravid när hon var 21 år gammal. Hon uppsökte då en läkare för att göra abort. Det enda Ingrid fick var en föreläsning om Gud och hon fick höra att abort är mord. Lösningen blev att åka till Polen där det var lagligt. På RFSU:s hemsida går det att läsa om Ingrid och andra svenska kvinnor som blev gravida på 1960-talet när Sverige inte hade fri abort.

Det är snart val till Europaparlamentet. För många är det en självklarhet att rösta.

Men inte alla gör det. Män och kvinnor i glesbygdskommuner stannar oftare hemma på valdagen. Många här röstade nej till EU i folkomröstningen, vilket kanske förklarar en del.

Välutbildade i storstäder röstar nästan alltid – och de röstar på högern.

Det finns ett kvinnofientligt högerspöke i Europa. På Malta råder det förbud mot abort. Straffet är att läkaren och kvinnan ska dömas till minst 18 månaders fängelse. På Irland är det bara lagligt om kvinnan riskerar att dö. I Spanien var det bara några år sedan som abort blev lagligt. Kring nyår kom regeringen med förslaget att förbjuda det igen.

Det finns massor av argument till varför någon ska rösta i valet.

Men ett sticker ut tycker jag. Rätten till abort. RFSU har flera gånger varnat för att konservativa krafter, ofta tillsammans med nationalistiska partier, arbetar hårt för att inskränka aborträtten i Europa. Folkpartiet menar att för borgerliga feminister i Sverige är Folkpartiet det enda alternativet. Detta eftersom svenska moderater och kristdemokrater har stöttat abortfientliga förslag på EU-nivå.

Ingrid reste till Polen och fick göra en abort. I dag tvingas polska kvinnor göra illegala och osäkra aborter. Abort är inte längre en rättighet där. Om en granne eller bekant eller kollega till dig inte tänker rösta: berätta om Europas högerspöke. Rösta för kvinnorna som år 2014 inte har rätten att bestämma över sin kropp.