Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnligt företagande i fokus

Kvinnorna i länet ska bli flera, de ska bli friskare och de ska bli rikare.
Det tycker Marianne Larm-Svensson, Centerpartiet.
Lösningen är satsning på kvinnligt företagande.

Marianne Larm-Svensson har bråda dagar, trots att hon är mitt i semestern.

Under fruntimmersveckan lägger hon ut filmer med intervjuer på kvinnor på sin Facebooksida. En intervju varje dag ska det bli.

– Det kan vara en förebild, entreprenör, eldsjäl eller kulturpersonlighet. Det har varit så roligt att jag kommer nog att fortsätta även efter att veckan har gått. Så småningom kommer det nog bli en och annan man som blir intervjuad också, säger Marianne Larm-Svensson.

Enligt Marianne Larm-Svensson står hela länet inför ett vägval.

– Om man tittar på alla parametrar och gör jämförelsen mellan könen så ser det så olika ut. Det är framförallt kvinnor i fertil ålder som flyttar från länet. Bland ohälsotalen är det också stor skillnad. Jämtland har flest personer som uppbär ersättningar från Försäkringskassan och det är flest kvinnor som gör det. Det finns även skillnader i vården hur kvinnor och män bemöts och vad man erbjuds för behandlingar. Därpå kommer inkomsten. Män tjänar mer pengar än kvinnor, säger Marianne Larm-Svensson.

Orsaken till kvinnornas utflyttning är i huvudsak studier.

– Kvinnor flyttar till utbildningar som inte finns här. Det är bra att människor utbildar sig men de måste kunna ha möjlighet att flytta tillbaka och skaffa sig en karriär här, säger Marianne Larm-Svensson.

Majoriteten av studenterna som examineras från universiteten i Sverige idag är tjejer och killarna halkar efter mer och mer i skolan.

Är inte problemet att väldigt få killar sticker iväg och utbildar sig utan blir kvar i byarna här i länet?

– Jag skulle gärna se att de tog tillfället och använder det universitet vi har. Nu blir det en skevhet när det saknas yngre kvinnor i länet och det blir inte bra på sikt, säger Marianne Larm-Svensson.

Den viktigaste frågan för henne är det kvinnliga företagandet.

– I välfärdssektorn, den traditionella sektorn där kvinnor vill starta företag, pratas det nu om vinstförbud. Det är det mest allvarliga. Hotet är stort att man i praktiken kommer att förhindra de företagen att existera. Det är inte bra att bara ha kommunen eller landstinget som arbetsgivare. Lönevillkoren blir därefter eftersom det inte finns någon konkurrens, säger Marianne Larm-Svensson.

Över 400 affärsutvecklingsprogram som enbart riktas till kvinnor finansieras av Tillväxtverket. Den totala summan som vigts till kvinnors företagande och som fördelats regionalt sedan 2011 är 90 miljoner kronor.

Tillväxtcheck är en ekonomisk stöttning till kvinnor som driver företag eller vill utveckla idéer till nya varor eller tjänster. Som kvinnlig företagare kan man få rådgivning, coachning, mentorskap, nätverk och utbildning för att utveckla företaget. Regionförbund, regioner och Länsstyrelserna ansvarar för genomförandet.

Regeringen har även gett Almi i uppdrag att öka tillgången till innovationsfinansiering som enbart är riktad till kvinnor.

– De stimulanserna är viktiga och de behövs, säger Marianne Larm-Svensson.

Varför kan kvinnor inte konkurrera på samma villkor som män?

– Kompetensen är det ingen skillnad på. När jag pratar med folk som jobbar med mentorsprogram och styrelseutveckling säger de att det är häpnadsväckande hur stora skillnader det är på hur kvinnor och män bemöts. Det är attitydfrågor. Män väljer män, inte av illvilja utan många gånger av slentrian. Om halva köpkretsen består av kvinnor så måste ju tjänstemannaledningen och styrelserna bestå av kvinnor också, annars förstår man sig ju inte på de man ska sälja till, säger Marianne Larm-Svensson.

Kan det bero på att kvinnor inte är lika intresserade?

– Man måste ändå fråga sig varför. Om det finns hinder för kvinnor. Unga kvinnor som inte bildat familj måste tänka sig noga för innan de startar företag. Hur de till exempel ska lösa frågan med föräldraledighet. Det måste kvinnor ta hänsyn till om de går i tankar på att bli företagare, säger Marianne Larm-Svensson.

Blir inte män föräldrar i lika stor utsträckning som kvinnor?

– Det handlar om sjukskrivningar under graviditet och sådana saker som man måste parera, säger Marianne Larm-Svensson.

Vad står du i frågan om föräldraförsäkringen?

– Jag skulle vilja höja jämställdhetsbonusen men jag är emot kvotering, säger Marianne Larm-Svensson.

35 procent av de nya företagen i Jämtlands län startas av kvinnor. Det är något högre än genomsnittet i Sverige, där 31 procent av de nya företagen startas av kvinnor.

Är det för lite?

– Jag uppfattar att det finns kvinnor i dag som har affärsidéer, men som drar sig för att starta eftersom det är ett så stort risktagande i och med hotet om vinstförbud, men även att sjukförsäkringssystemet är ett stort risktagande att ge sig in i. Jag tror att det är en högre tröskel för en kvinna än en man, säger Marianne Larm-Svensson.

Skillnader mellan kvinnors och mäns företagande beror ofta på att de startar företag i olika branscher och att förutsättningarna mellan branscher skiljer sig åt.

– Det finns jättemycket att göra för kvinnors företagande. Det går att utveckla RUT så att fler branscher omfattas. På IT-sidan skulle det behövas eftersom det traditionellt är unga människor som jobbar där, säger Marianne Larm-Svensson.

Vad krävs mer?

– Det är viktigt att ta tillvara kvinnliga företagares budskap. Jag tycker att Företagarna och andra nätverksbildare i länet gör ett jättebra jobb men jag hoppas att kvinnorna blir hörda och att de ringar in det som krävs för att vi ska få fler kvinnliga företagare, säger Marianne Larm-Svensson.