Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnlig pionjär får Polhemspriset

/

Ingenjören Laila Ohlgren skapade världsstandarden för hur miljarder människor ringer med mobiltelefonen – en liten knapp med grön lur. Hon får som första kvinna Polhemspriset, Sveriges Ingenjörers anrika utmärkelse, vars prissumma i år höjts till 250 000 kronor.

Annons

Det var den soliga pingsthelgen 1979 som Laila Ohlgren testade sin idé. Hon var den första kvinnliga ingenjören som jobbade med utvecklingen av NMT, Nordic Mobile Telephony, på Televerket i Farsta och hade några veckor på sig att lösa problemet med uppringning. Det gamla sättet – att lyfta luren och sedan slå numret – tog för lång tid och fungerade inte.

Men det sitter ju en liten mikroprocessor i varje mobiltelefon, tänkte hon, och man kanske kunde låta den göra jobbet? Slå numret först, som lagras i telefonens dator, och sedan skicka iväg hela sifferpaketet på en gång när man trycker på knappen för telefonlur. Alltså tvärtemot det gamla sättet.

– Jag ringde min chef och bad honom vara med och testa. Vi åkte runt hela helgen i ett folktomt Stockholm och gjorde över tusen uppringningar. Och det fungerade!

Laila Ohlgrens enkla och geniala lösning har blivit världsstandard och nyttjas nu av ca fyra miljarder mobilanvändare. Den har dessutom spridit sig till andra telefoner med minnesfunktion, till exempel trådlösa telefoner i hemmen.

Årets Polhemspris delas ut i samband med Teknikdagarna som Sveriges Ingenjörer arrangerar 6-8 maj i Stockholm.

Bland tidigare pristagare märks Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet, Håkan Lans för GPS och den sedermera Nobelpristagaren Hannes Alfvén.

 

Mer läsning

Annons