Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnlig kreativitet i Strömsnäs

Minst tre kreativa, konstnärliga kvinnor bor i byn Strömsnäs. Den är belägen naturskönt vid sjön Gesundens norra strand.

Det varmgula morgonljuset slår in från sidan. Annakarin Wennerberg sitter böjd över akvarellmålningen. Hon är illustratör och designer, sedan 1997 verksam i sitt eget företag.

– Jag åkte alltid hit och målade när jag bodde i Sundsvall, säger Annakarin. Jag är intresserad av djur och natur så det är en inspirerande plats att bo på.

Annakarin Wennerberg illustrera även böcker, bland andra har hon gjort teckningarna i mastodontverket Svenskarna och skogen, en historieskrivning om svensk skogshistoria i två volymer.

– De roligaste uppdragen tycker jag är när jag får spåna helt fritt och illustrera en text utifrån mitt eget huvud, säger Annakarin.

I östra utkanten av byn bor Ellenor Ågevall. Hon har gått på Östersunds konstskola och studerat konstvetenskap.

– Mitt medium är olja och jag tror att jag hittat min egen stil, säger Ellenor, som just nu är föräldraledig med yngsta sonen. Jag har målat sedan barnsben och det är det här jag vill hålla på med. Till en början skulle jag vilja ha en ateljédag i veckan, säger Elelnor Ågevall.

Motiven kommer liksom för Annakarin ofta från naturen. Två rådjur blickar ur en svag dimma ner från en tavla i vardagsrummet.

– Jag vill ha en imperfektion i mina bilder, med inslag av naturalism, säger Ellernor.

Miriam Jönsson sitter vid köksbordet. Runt henne ligger allsköns textilhantverk. En stark lampa lyser för att hon ska kunna hitta rätt bland tunna trådar.

– Jag tror att det är en gåva som är medfödd att vilja skapa, säger Miriam Jönsson. Jag försöker förvekliga mina egna ideér och använder sällan mönster.

Sedan fem år ligger fokus på saker i lappteknik, där man med vikningar på tyget skapar mönster. Olika tyger sammanfogas och de mest intrikata, geometriska mönstren bildas.

– Det finns så mycket att hålla på med, säger Miriam. Det finns inget slut när man väl börjat. Det får ta den tid det tar.