Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnlig hästägare döms för djurplågeri

En kvinnlig hästägare i norra delarna av länet döms till villkorlig dom och dagsböter för djurplågeri. I ett fall så allvarligt att hästen måste avlivas.

Tingsrätten säger i sin dom att kvinnan uppsåtligen eller av grov oaktsamhet genom vanvård utsatt sina två hästar för lidande.

Kvinnan har inte heller gett hästarna tillräckligt med tillsyn och sett till att de fått nödvändig vård då de varit sjuka eller visat tecken på ohälsa.

Misskötseln av hästarna har pågått under flera år. Redan 2008 inspekterade miljö- och byggnämnden hästarnas förhållande på gården och hade då synpunkter på hästarnas hovar.

Därefter har länsstyrelsen gjort uppföljande kontroller och sagt att hovvården varit eftersatt. Dessutom har boxarna varit dåligt utmockade och det fanns stora partier med möglig avföring.

Nya inspektioner under 2009 av biträdande länsveterinär visade att hästarna led av fång, en sjukdom som visar sig på hovarna, och de hade tydliga tecken på smärta.

Ytterligare kontroller gjordes någon månad senare utan att något hänt, varvid länsstyrelsen bestämde sig för att omhänderta hästarna.

Ena hästen led då av hälta, var mager, stel och visade tecken på smärta. Veterinären bedömde att problemen varit långvariga. Hästen avlivades senare.

Den andra hästen led av fång med lindrigt roterat hovben.

Kvinnan förnekar brott men döms mot sitt nekande för djurplågeri.