Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnlig domprost ligger bäst till som biskop

/
  • Det kan bli den kvinnliga domprosten i Uppsala, Tuulikki Koivunen Bylund, som ersätter Tony Guldbrandzén som biskop i Härnösands stift.

Den kvinnliga domprosten i Uppsala Tuulikki Koivunen Bylund ligger i nuläget bäst till att bli ny biskop i Härnösands stift.

Annons

I alla fall om man ser till det provval som genomfördes under onsdagen där de fem slutliga kandidaterna vaskades fram. Tuulikki Koivunen Bylund fick hela 194 av de 314 röster som räknades.
Närmast efter henne kom Bror Holm, kyrkoherde i Selångers församling i Sundsvall, med 58 röster.
De som fick rösta i provvalet var alla präster som är anställda i församlingarna i Härnösands stift, det vill säga Jämtlands och Västernorrlands län, lika många elektorer som är utsedda av församlingarnas kyrkofullmäktige eller kyrkoråd, samt domkapitlets och stiftsstyrelsens ledamöter.
Nu kommer de fem kandidaterna, Tuulikki Koivunen Bylund, Bror Holm, Tor Frylmark, Eva Nordung Byström och Ingemar Söderström att behörighetsprövas av Svenska kyrkans ansvarsnämnd innan de får möta sina väljare i en offentlig hearing i Sundsvall den 4 mars.
Härnösands stifts nuvarande biskop, Tone Guldbrandzén, går i pension i november och en ny biskop kommer vigas den 8 november i Uppsala domkyrka.

Mer läsning

Annons