Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna kapade identiteter – svindlade till sig lustgas

En kvinna i 30-årsåldern har de senaste veckorna suttit häktad misstänkt för bedrägeri och urkundsförfalskning.

Kvinnan misstänks för att under hösten ha beställt lustgaspatroner i missbruksyfte på nätet i andra personers namn. Åklagare Eva-Lena Rimér – som leder förundersökningen mot kvinnan – har sin bild klar av vad som hänt.

– Den här kvinnan har haft tillgång till sin pappas legitimation och använt den när hon hämtat ut paketen, säger Rimér.

Enligt Rimér har kvinnan börjat med att på en internetsajt kolla upp personuppgifterna för personer med samma namn som sin pappa – som har ett vanligt namn – i Östersund.

Sedan har hon beställt lustgaspatroner från olika internetshoppar i de "kapade" identiteternas namn. Men lämnat sitt eget telefonnummer och en fejkad e-mejladdress som kontaktuppgifter så att SMS-aviseringen och orderbekräftelser skickades till henne och inte till offren.

När hon sedan fått SMS om att paketet med lustgaspatroner fanns att hämta ut så har hon tagit legitimationen av sin pappa – som alltså har samma namn som de stulna identiteterna – och visat den och sin egen när hon hämtat ut lustgaspatronerna. Under förespegling att hon är ombud åt sin pappa.

– Det hela upptäcktes av att några av de drabbade fick brev om att någon gjort kreditupplyssning på dem. Och då började de ana något och kollade efter. Sedan gjordes det anmälningar, säger Rimér.

Redan från början anade polis och åklagare vem som låg bakom.

– Det här är ett namn som är känt sedan tidigare, säger Rimér.

Eftersom att det rörde sig om förhållandevis små belopp – fakturorna är ofta på drygt tusen kronor – så fanns inte tillräckliga skäl för att frihetsberöva kvinnan. Men allt eftersom anmälningar från andra personer med samma namn började ticka in så beslöt Rimér att anhålla och häkta kvinnan.

– Jag tror att det är åtminstone tio personer som blivit utsatta. Kvinnan har suttit häktad och jag skulle egentligen ha väckt åtal i dag (måndag). Men eftersom det dykt upp ett par till anmälningar så är häktningen förlängd och jag kommer att väcka åtal på onsdag.

Flera av de utsatta offren har reagerat kraftigt uppger Eva-Lena Rimér.

– Det har känts väldigt obehagligt för dem att någon använt deras personuppgifter. En del har tagit väldigt illa vid sig, säger hon.

Kvinnan har gjort vissa medgivanden.

Länstidningen har pratat med en av de drabbade som berättar att han först trodde det var någon som ville jäklas med honom. Eva-Lena Rimér ger honom och de andra drabbade lugnande besked.

– Det här var inget personligt. Utan det är de som haft det här namnet som drabbats, säger hon och avslutar med en personlig reflektion.

– Det här är faktiskt lite aktuellt i tiden. Kvinnan säger att hon går in på en sajt där alla de här personuppgifterna finns. På de här sajterna finns all möjlig information om alla. Man kan fråga sig om det ska vara det. Men samtidigt är det en balansgång, säger Rimér.