Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna förbjuds att avla hundar

Kvinnan parade sina hundar alldeles för tidigt och med för täta mellanrum. Nu kommer ett förbud från länsstyrelsen.

En knappt 60-årig kvinna i östra Jämtland förbjuds att avla hundar efter länsstyrelsens tillsyn hos henne.

Kvinnan har två tikar (hundar) födda 2012 och en tredje född 2009.

De två yngre hundarna lät hon bli parade när de var elva och tolv månader gamla. Den ena hunden fick därefter paras igen sju månader senare och fick endast en överlevande valp i maj i år.

Den äldre hunden har behandlats liknande men under en längre tid. Den fick valpar under våren 2013. Sex månader senare kom nästa kull och därefter var det dags igen sju månader senare det vill säga i maj i år. Länsstyrelsen är säkra på att hunden haft valpar tidigare men vet inte säkert när.

Enligt statens jordbruksverks föreskrifter får en tik inte paras förrän tidigast i andra löpet (dräktighetsperioden). Dock inte tidigare än vid 18 månaders ålder. Om en tik får valpkullar inom tolv månader ska tiken ges minst tolv månaders vila innan nästa valpning.

För att göra det hela extra svårartat har kvinnan avlat fram fler kullar per år än tillåtet utan tillstånd. Tre kullar utan tillstånd är maxantal.

Länsstyrelsen skriver i sin motivering att ovanstående ger fog för att förbjuda henne att avla hundar i framtiden. Skulle hon bryta mot det förbudet kan tillåtelsen att ens ha djur upphävas.