Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna fick panik vid magundersökning

Den 23-åriga kvinnan får panik när hon läggs på britsen för att göra en magundersökning, gastroskopi. Hon har fått smärtstillande sprutad i halsen och känner kväljningarna komma.

Men i stället för hjälp hålls hon fast på britsen.

"Jag blir inte erbjuden lugnande, jag får panik, ingen luft, skriker, gråter och ber dem sluta. De tvångshåller mig och säger över mitt huvud "sluta stressa upp dig, nu får du sluta". När det är över säger jag att detta var ett övergrepp", skriver kvinnan i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Samtidigt får hon veta att lugnande medel endast ges i sällsynta fall.

Personalen på kirurgavdelningen på Östersunds sjukhus kritiseras nu av IVO för att de inte har lyckats skapa en trygg och förtroendefull relation med patienten.

"Otillräcklig, missförstådd eller obefintlig information till en patient kan utgöra en väsentlig patientsäkerhetsrisk", skriver IVO i sitt beslut. De anser inte att personalen lyckats med att ge kvinnan information om ingreppet och förvissat sig om att hon tagit till sig den.

Kvinnan kom till sjukhuset i tron om att hon skulle få lugnande medicin inför undersökningen. Nu blev det inte så och IVO säger sig inte kunna ingripa i vården av en enskild patient och bestämma om lugnande medicin ska ges före en undersökning.

Men de anser att patienten skall "visas omtanke och respekt och ges anpassad information".

Patienten anger i anmälan att hon blev fasthållen vid undersökningen. I yttrandet från läkaren sägs, för att inte patienten skulle skada sig själv genom att dra ut skopet, så hölls hennes högerarm fast.

Samma säger sjuksköterskan som var med, att kvinnan med största sannolikhet hade dragit ut instrumentet och riskerat att skada sig själv. Instrumentet hade kunnat skada slemhinnan eller hennes tänder. IVO slår därför fast att det var en riktig åtgärd, att hålla fast armen, för att förhindra att patienten skulle skada sig.

Men sjukhuspersonalen lyckades inte informera kvinnan om varför hon hölls fast.

IVO säger att de inte nog kan poängtera hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar att ge individuell anpassad information till patienten. De kommer inte att vidta några åtgärder med anledning av det inträffade.