Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna döms för mordbrand

En kvinna i Östersund har dömts för mordbrand efter att ha anlagt en brand i flerfamiljshus Östersund förra våren.

Kvinnan döms även för ringa narkotikabrott. Tingsrätten har bestämt påföljden till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Enligt domen är det fastställt att kvinnan anlagt branden i sin lägenhet genom att tända på en kappa. Det fick följden att lägenheten blev utbränd och att det blev kraftig rökutveckling i trapphuset.

Kvinnan har erkänt att hon tänt på kappan och menar att hon gjorde det för att förhindra människor utanför att komma in i bostaden. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts led kvinnan av vanföreställningar men undersökningen visar att hon ändå insåg vad det var hon gjorde. Därför gör tingsrätten bedömningen att hon ska dömas för mordbrand.

Tingsrätten menar att de boende i fastigheten har rätt till ersättning för kränkning. "Att grannar drabbas av en brand som någon anlägger i en bostadsfastighet är en beräknelig följd av handlandet och man kan säga att brottet delvis är riktat mot dem", skriver tingsrätten i domen.

De två kvinnor som gick in i fastigheten för att varna och hjälpa de boende när det brann får ingen kränkningsersättning. De får dock drygt 1000 kronor respektive 2000 kronor i skadestånd.

Kvinnan ska också betala drygt 100 000 kronor till fastighetsägaren, efter en nedsättning med 50 procent som tingsrätten beslutat om.