Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna dömd för grovt bedrägeri mot Försäkringskassan

En 57-årig kvinna döms för grovt bedrägeri då hon under flera år fick sjukersättning av Försäkringskassan trots att hon inte var berättigad till det.

Genom eget banklån har över en halv miljon kronor redan återbetalats.

Annons

Kvinnan, som bor i Östersunds kommun, började jobba i en kommunal verksamhet våren 2005 efter att under många år fått sjukersättning från Försäkringskassan. Under flera år, fram till förra året, tog hon emot statlig sjukersättning trots att hon inte var berättigad till det.

Nu döms hon för grovt bedrägeri.

I förhör säger hon att hon inte hade någon tanke på att ringa Försäkringskassan vilket berodde på att hon hade haft negativa upplevelser i kontakter med myndigheten. ”Hon inser dock att hon skulle ha ringt, men hade svårt att känslomässigt ta det steget”.

Nu har kvinnan betalat tillbaka de 570 000 kronor som det handlar om genom att ha tagit ett eget banklån.

Tingsrätten säger i sin dom att bedrägeriet ska anses som grovt med hänsyn till det stora beloppet. Däremot, anser tingsrätten, ska påföljden stanna vid villkorligt trots att brottet ses som grovt med fängelse i straffskalan.

”NN ångrar sig djupt och risken för återfall bedöms som mycket låg”.