Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna begick självmord – nu skärps rutinerna

Efter ett självmord på psykiatriska kliniken vid Östersunds sjukhus skärps rutinerna på kliniken.

Annons

Nu görs rutiner, vårdprogram och checklistor om vid psykiatriska kliniken på Östersunds sjukhus. Detta efter att en självmordsbenägen kvinna som vårdades på kliniken tagit sitt liv.

Personalen bedömde att kvinnan var självmordsbenägen och kvinnan fick till att börja med ständig övervakning, Efter några veckor flyttades kvinnan till en annan avdelning då det bedömdes skulle behöva stanna under vård en tid. I samband med flytten fick kvinnan så kallad risktillsyn med tillsyn varje kvart. Men kvinnan lyckades göra ett nytt självmordsförsök . Trots att kvinnan fick avancerad intensivvård avlider hon till följd av självmordsförsöket.

Händelsen har lex Maria-anmälts till Socialstyrelsen. Och Socialstyrelsen har utrett hur möjligheten för kvinnan att ta sitt liv uppstod. Socialstyrelsen menar att det finns anledning att kritisera avdelningen då personalen på kliniken är osäker på hur de ska visitera patienterna.

Den dag då kvinnan tog sitt liv var det bara två personer som arbetade på avdelningar samtidigt som det fanns två patienter som behövde ständig tillsyn. På grund av ett krånglande larm tog det också onormalt lång tid att få mer personal till avdelningen.

Socialstyrelsen kräver nu bättre rutiner och strukturer samt bättre kommunikation mellan personal på den psykiatriska kliniken i Östersund.