Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvalitetsskillnad även på hörapparater

LT:s ledarskribent Tord Andersson skrev om hörselvården häromdagen.

Som själv hörselskadad blir jag verkligen beklämd hur en som jag tidigare uppfattat intresserad och kunnig journalist och numera ledarredaktör som Tord Andersson kan haspla ut sig så mycket okunnigt om hur exempelvis hörapparater fungerar.

När jag drabbades av en plötslig hörselnedsättning som innebar ensidig dövhet så var Jämtland ett u-land för hörselskadade. Jag behövde hörselhjälp 1997 och efter en akut hörselnedsättning som snabbt via besök hos privat audionom, på grund av långa väntetider hos sjukhuset som krävde remiss.

Snabbt kunde konstateras total dövhet på ett öra. Landstinget meddelade att jag skulle få vänta 12 mån för utprovning. Jag gick även då till en privat audionom. Jag provade flera olika hörapparater. Hittade till slut en som funkade i MIN vardag.

Att då som Tord Andersson påstå att det inte är någon skillnad på hörapparater, då vet man inte vad de pratar om! Det är som med all annan elektronik. Du får det du betalar. Eller tror LT att en stereo för 1 000 kr och en för 20 000 ger samma ljudupplevelse?

Landstinget i Jämtland bara godkände då bara upp till en viss kostnad och min apparat var dyrare. Ok sa jag, jag betalar mellanskillnaden. Fick veta att det ej gick för sig. Alla skulle hålla sig inom kostnadsramen och egna insatser godkändes ej. Så är det inte nu!

Men så var verkligheten innan Alliansregeringen gav makten till oss patienter! Inte något jag vill tillbaka till!

Pär Jönsson (M) oppositionsråd Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel