Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvalitetsbrist i blodhantering på sjukhuset

Inspektionen för vård och omsorg ställer redovisningskrav på blodverksamheten vid Östersunds sjukhus.

I centrum finns transportboxar för blodprodukter, med krav på redovisning av hur man säkrar rätt förvaringstemperatur vid blodtransporter till andra vårdinrättningar.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har inte blodverksamheten på sjukhuset säkerställt att den rutin som finns har följts; för att uppfylla temperaturkraven i transportboxarna. Under en inspektion i maj kunde inte sjukhuset presentera några mätresultat av temperaturen.

Bedömningen är att förvaringstemperaturen är viktig, eftersom brister i blodprodukternas kvalitet kan innebära risk för allvarliga biverkningar för patienter.

IVO har beslutat att blodverksamheten på sjukhuset måste redovisa huruvida utebliven kvalitetskontroll av distribuerade blodprodukter, under maj-augusti, gett upphov till allvarliga avvikelser eller biverkningar som kan knytas till någon blodprodukt.

"Så länge kvalitetsbrister föreligger i verksamheten kan IVO inte anse att blodverksamheten uppfyller samtliga krav för ett komplett förlängt tillstånd", framgår det av myndighetens beslut den 8 september.