Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvalitet är inte allt

Det ska vara omöjligt för välfärdsföretag att dra ner på personal för att göra vinst, säger Stefan Löfven. Men höga kvalitetskrav är inte alltid en garanti för att vinstutrymmet ska minska. Friskolekoncernen IES grundare Barbara Bergström (på bilden) har byggt sin förmögenhet på att ha klasser med färre lärare och fler elever än genomsnittet. Ändå har skolmiljöerna och betygen kunnat hållas en bra nivå genom att skolorna har rekryterat studiemotiverade elever med högutbildade och engagerade föräldrar. 

Även om syftet med Socialdemokraternas förslag är bra, så har de ett stort pedagogiskt problem när de ska förklara varför väl fungerande skolor ska tvingas anställa fler lärare. Problemet handlar inte bara om vinster och kvalitet. Det handlar också om den segregering som det fria skolvalet skapar. Att stoppa vinstjakten i offentlig sektor är bra. Det gör man bäst genom att kraftigt begränsa rätten till vinstuttag.