Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurt Olsson

/

Kurt i Kvarna, bysnickar’n i Valla, vår färdledare, har avlidit efter ett alltför snabbt sjukdomsförlopp.

Annons

Han var född och uppvuxen i Los, Hälsingland. Som ung lärde han till snickare i Ljusdal. Kurt valde den militära banan men snickrandet hade han med sig genom livet. Efter utbildning på Karlberg kom han som officer till I 5 i Östersund där han träffade sitt livs kärlek, Marianne, och tillsammans fick de tre döttrar.

På militärers vis blev det år av FN-uppdrag, utbildningar och hemvister i olika delar av landet. Via Stridsskolan i Kvarn, Karolinen i Karlstad, Militärhögskolan i Stockholm, Milostaben och FörvS i Östersund, avslutade han sin militära karriär som överste vid MFNN. Kurt var en engagerad medlem i Druidlogen Derva och i Rotary.

Efter pensioneringen kunde han låta sina fritidsintressen ta över. Tiden ägnades åt snickeri, fiske, skog, fjäll, resor och familj. Det blev långa sommarvistelser på föräldragården i Los och många vinterveckor i Härjedalsfjällen. Däremellan var han hemma på Frösön eller med Marianne i fjärran land.

Som pensionär inledde Kurt en ny karriär som turledare i Tänndalen. Han gjorde sitt yttersta för att kombinera medvind, sol i ansiktet och medlut för sina skidåkare. På sommarvandringarna erbjöd han hjortron- eller kantarellplockning. Efter 14 säsonger och 2,7 kilometer skottad lunchbänk avslutade han förra vintern uppdraget.

Kurt var den naturlige ledaren som tog kommandot i alla sammanhang. Problemlösaren, stigfinnaren och organisatören. Den händige och praktiske, som timrade, snickrade och lagade både åt sig själv och åt andra. Den som skötte allt till perfektion. Kärv som ursprunget i Finnmarken, men samtidigt en humorist med glimten i ögat. Ärlig, orädd, obändig och hjälpsam. En riktig kraftkarl som samtidigt inte drog sig för att baka havreflarn eller väva.

Vår älskade pappa har gått ur tiden – saknaden är obeskrivlig.

Döttrarna Viktoria, Jenny och Anna

Mer läsning

Annons