Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurt Abrahamsson

Lantbrukaren Kurt Abrahamsson, Torvalla by, Östersund, har hastigt avlidit i en ålder av 78 år.

Kurt föddes 1935 som yngste sonen av tre till Manne och Märta Abrahamsson. I unga år började han intressera sig för flygplan och gick som tonåring med i Försvarets Flygpojkar. Som vuxen tog han flygcertifikat både för motor- och segelflygplan och var i många decennier medlem i Östersunds Segelflygklubb.

Den äldste brodern Ruben avled i TBC redan 1944, men tillsammans med mellanbrodern Leon tog Kurt successivt under 60-talet över föräldragården, som i byn alltjämt är känd som Mannes. Huvudnäringarna var under alla år skogsproduktion, mjölkproduktion och potatisodling. Sedan Leon hastigt ryckts bort i förtid 1978 drev Kurt företaget tillsammans med lillasyster Margit fram till 2012, då Margits barn tog över driften. Gården blev med tiden en veritabel genbank för fjällkorasen och ättlingar till både kor och tjurar födda på gården finns spridda över hela Sverige och även utomlands.

För Kurts del blev det aldrig av att bilda någon egen familj, men han fanns ständigt närvarande i sina syskonbarns uppväxt och även i deras vuxna liv. Han var även, precis som sin far, en omtyckt och hjälpsam granne.

Efter en hjärtinfarkt för tio år sedan började Kurt varva ner och 2005 lades mjölkproduktionen ner, men Kurt höll ändå igång så mycket han orkade. Så fort tillfälle gavs såg han till att ta sig iväg och vara ute i skogen. Vissa gånger nöjespromenerade han, andra gånger gallrande eller avverkade han i skogen. Under höstarna deltog han ibland i älgjakt, då gärna med jämthundarna Stella och Zeb.  Eller som favoritsysselsättningen nu på vårvintern – åkandes skidor på skarsnön med matsäck i ryggsäcken. Det var mitt under en sådan skidtur en av de allra vackraste marsdagarna som ett hastigt sjukdomstillstånd tillstötte och Kurts livsgärning ändades.

Saknaden är stor men alla minnena bär vi familjemedlemmar, släkt, bybor och övriga vänner tacksamt med oss.

Syskonbarnen