Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kunskapen kring den här frågan är väldigt låg"

Skamkänslorna är stora hos de flesta våldsutsatta kvinnor. Det bekräftar Olga Persson, förbundssekreterare hos Sveriges Kvinno- och Tjejjourers riksförbund.
– Det är ingen som vill se sig själv som ett våldsoffer.

Annons

I Jämtlands län har anmälningarna kring brott i nära relationer som rör kvinnor över 18 år legat ganska konstant de senaste fem åren – de har varken ökat eller minskat speciellt mycket.

– Jag tror att om man vill öka anmälningsstatistiken måste man börja ställa tydligare frågor och man måste kanske också ha kampanjer. Det är ändå ett så pass vanligt och allvarligt problem, så om man har informationskampanjer samtidigt som man också arbetar aktivt med att lyfta frågan i olika sammanhang tror jag man skulle få en anmälningsfrekvens som ökade till en början. Det som kallas för mörkertalet skulle synliggöras helt enkelt, säger Olga Persson.

Många våldsutsatta kvinnor, däribland Hanna som LT har intervjuat, väljer att dra sig för att anmäla den som utsätter dem för våld. Skamkänslan stoppar många, vilket Olga Persson har sett flera exempel på.

– Man känner sig dum, skäms och tycker att det är pinsamt. De flesta människor tycker nog att det är ganska pinsamt att prata om vanliga problem i vanliga kärleksrelationer och då är det givetvis ännu mer skamfyllt att prata om våld.

Olga Persson deltog i arbetet med en utredning om hur man kan arbeta mer effektivt för att förhindra våld i nära relationer. Utredningen presenterades för regeringen i våras. Hon efterlyser en annan attityd hos de personer som möter våldsutsatta kvinnor.

– Det jag tycker är synd är när många professionella gömmer sig bakom att det här skulle vara så otroligt svårt och privat att prata om – och att människor inte vill prata. Det är inte alls sant.

Det är vanligt att kvinnor som söker hjälp inte blir trodda och även ifrågasatta när de söker hjälp efter att ha blivit utsatta för våld.

– Det är verkligen en reaktion som många kvinnor möter när man söker hjälp – att man blir ifrågasatt och kanske inte alltid upplever att man blir trodd. Kunskapen kring den här frågan är väldigt låg. Det är väldigt många som ställer frågan, "hur kunde du stanna så länge?" Då visar man på något sätt att man har noll kunskap kring hur farligt det exempelvis är för kvinnor att lämna en man som är våldsam, säger Olga Persson.