Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kunnig vitbok om en supermakt

Finns det någon plats på jorden som Förenta staterna inte brytt sig i? Budskapet i Berndt A Paulssons bok lyder kortfattat: USA är en supermakt som genom kapitalistisk expansion, militärt våld och massmedial överlägsenhet uppnått världsherravälde. Sin ståndpunkt leder författaren i bevis i en detaljerad och vederhäftig (950 sidor) vitbok, där källor och fotnoter stödjer och bekräftar hans teser. Litteraturlistan omfattar ca 250 författare och de mest framträdande och välkända är John Pilger, Howard Zinn, Arundhati Roy och Noam Chomsky. Konsten finns representerad av Harold Pinter, hans Nobel-tal var oförglömligt, Lars Forssell och Michael Moore. För att spara utrymme använder jag förkortningen US i stället för Förenta staterna som Paulsson skriver. Genom mediastyrning hålls folket okunnigt och har dålig omvärldsuppfattning. Det gäller också alla soldater som skickas ut i krig. På lägre stadier förekommer ingen undervisning i främmande språk. Det fanns ingen medvetenhet om att civilisationens vagga stod i Irak och namn som Babylon, Hammurabi och Nebukadnessar var totalt obekanta när US militärmakt totalförstörde Fallujah inklusive antika byggnader. Oljeministeriet var den enda byggnaden som skonades helt i linje med målet, att säkra olja för fortsatt billig konsumtion. I ett liknande omedvetet tillstånd befinner sig svenska folket, menar Paulsson, i sin okritiska förtröstan på US som den goda kompisen som räddar oss i nödens stund, påverkade av allt ifrån indianböcker, PR-firman Hollywood och US-importerad underhållning. SVT:s Kunskapskanalen framhålls som ett undantag. Att US aldrig gör någonting som inte gynnar det egna landet, står klart efter läsningen av "En obekväm politisk sanning". Paulsson betonar att US beteende inte är folkets och att hoppet om förändring trots allt står till den allmänna opinionen. Minst en miljon amerikaner är redan starkt kritiska till landets maktfullkomliga cynism överallt i världen. Vem som för tillfället är president spelar ingen stor roll, eftersom det ytterst är de stora bolagen, The Enterprise, som betalat kampanjen och kräver återbetalning i form av politiska beslut. Det är pengar, framför allt militärmakten och vapenlobbyn som styr US, inte demokrati.

Efter ett avsnitt betitlat "Samhälle" följer kapitelrubrikerna "Intrång", "Maktspråk", "Våldsmakt" och "Krigsmakt". Självklart blir det upprepningar men jag väljer att godta dem eftersom jag med Paulssons ordval känner mig fördummad i ämnet. De stora krigen i Vietnam, Afghanistan, Irak, Gulfkriget och attacken 9/11 får stort utrymme liksom Obamas inträde på scenen med förhoppningar om öppenhet och change. Så blev det inte. Visselblåsare som Assange, Manning och Snowden har en lika skoningslös behandling att vänta som under Bush tid. US valde att svara på attacken mot World Trade Center med ett blint krig mot terrorismen. Norges reaktion på Behring Breiviks illdåd framstår som mognare, skriver Paulsson. I den aktuella debatten om NSA/FRA har Paulsson en intressant synpunkt. Kanske var det språkförbistring som gjorde att Sverige hamnade så i händerna på US? Paulsson går så långt som att kalla Sverige US delstat nr 53, efter Israel och Saudiarabien. Kanske är svenskarna blåögda US-fans men efter Paulssons utredning har vi en möjlighet att sluta vara aktivt okunniga. Författaren presenterar sin bok på Bokmässan i Göteborg i september, där han säkert också kommer att berätta om sina förslag för en bättre och fredligare värld.