Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungens elefanter mår bra i Kolmården

De thailändska elefanthonorna Bua och Sanoi skulle ha bott i Ragunda kommun men har det bra i Kolmården.

– Bua är dräktig och födseln beräknas till hösten, säger elefantskötaren Tommy Karlsson.

År 2002 donerade det thailändska kungahuset två elefanter till det svenska kungahuset för att visa uppskattning för den thailändska paviljongen i Utanede. Meningen var att elefanterna skulle bo i Ragunda men av praktiska skäl och med hänsyn till elefanterna fick de istället bo i Kolmårdens djurpark nära Norrköping.

– De kom hit 2004 och mår bara bra, det har varit lite smågrejer men det är som för alla andra upp och ner, säger Tommy Karlsson.

De två elefanthonorna, Bua som är 16 år och Sanoi 17 år, fick 2007 sällskap av den äldre elefanthonan Saba som kom från den franska djurparken Le Pal.

– Sanoi är den som bestämmer trots att hon är minst, hon är nyfiken på nya saker, har vi lagt mat i en kartong är det alltid hon som är där först och undersöker. Bua är mycket stark och arbetsvillig och puttar gärna ikull träd när vi är ute i skogen, hon är busigare.

Bua blev dräktig efter en insemination i slutet av november 2011 och födseln beräknas till hösten 2013. Pappan heter Raja och bor i engelska safariparken Woburn.

– Bua är lite större med en rundare mage men det är mest för att hon är så matglad och har några extra trivselkilon, att hon är dräktig märks egentligen inte.

I september förra året fick elefanterna besök av Thailands ambassadör i Sverige som ville följa upp hur de kungliga elefanterna hade det.

– Men även vår kung kommer hit och hälsar på sina elefanter, åtminstone vartannat år, han matar de med morötter och bröd, klappar och pratar lite med dem.

Tillsammans med elefantskötarna tränar elefanterna varje dag. Under sommarhalvåret är de också ute på promenad två till tre timmar i skogen och motionerar och har det skönt. En elefant äter ungefär tio procent av sin vikt varje dag.

– De får hö, pellets och sly och äter ungefär 50 till 100 kilo mat per dag och dricker ett par hundra liter vatten. Och lika mycket kommer ut, det används som gödsel på åkrarna runt omkring här, säger Tommy Eriksson.