Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungen hedras i Utanede

Varje år har man ett stort firande i den thailändska paviljongen i Utanede till minne av en älskad kung. Tusentals väntas besöka marknaden och ceremonin.

På lördag firas minnet av när Kung Chulalongkorn från Thailand reste genom Ragunda kommun 1897. Den thailändska paviljongen som uppfördes åren 1997-98 i Utanede besöks under helgen av en delegation från Thailand som firar en ceremoni. Utöver det utbyter Ragunda kommun och Thailand gåvor och dansare från ett av Thailands universitet uppträder.

– Vi har det här firandet varje år och utbyter erfarenheter, säger Gun-Marie Persson som är verksamhetsutvecklare på thailändska paviljongen.

Firandet är även ett sätt att upprätthålla de goda relationer som finns mellan Sverige och Thailand.

– Paviljongen fungerar som en kulturell mötesplats, säger Gun-Marie.

Under fredagen inleddes en marknad som finns att besöka även på lördagen. Dit uppskattas 2 000 besökare komma.

– Inträdet under helgen är gratis och alla är välkomna, säger Gun-Marie.

Gun-Marie berättar att Kung Chulalongkorn var en hyllad och älskad kung i Thailand. Dels avskaffade han slaveriet och hade som fokus att modernisera landet.

När den norske kungen Oscar II bjöd in Kung Chulalongkorn till en konst- och industriutsällning i Stockholm passade denna även på att uppleva mellersta Norrland. Trä som exportvara var både Sveriges och Thailands stora inkomstkälla vilket gjorde Sverige extra intressant för den thailändske kungen.

Ett besök från en thailändsk dansgrupp i början av 90-talet ledde till att paviljongen skänktes som gåva till Ragunda kommun för att hedra minnet av den fortfarande älskade kungen.

– De frågade då om det skulle vara en liten eller en stor, säger Gun-Marie.

Kommunen svarade att en liten skulle passa. När en paviljong med sju miljoner kronor i byggnationskostnader anlände var det alltså inte riktigt vad de väntat sig.

Paviljongen är den enda i sitt slag utanför Thailand. Den 23 oktober varje år hedras Kung Chulalongkorns dödsdag i paviljongen i Utanede.