Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungen: Det känns som att komma hem

Vi var först ut för 40 år sedan men nu blev vi sist in.

Men det valet visade sig vara helt rätt för en man som både är hertig av Jämtland och Sveriges rikes konung

– Jag sparade det bästa till sist, säger Kung Carl XVI Gustaf och ett jubel steg över Östersund och Badhusparken.

Som en rockartist har Sveriges rikes konung Carl XVI Gustaf rest Sverige runt för att genomföra sin andra eriksgata.
När han genomförde sin första för 40 år sedan besökte han Jämtland först, största anledningen berodde på att kungen är hertig över Jämtland. 40 år senare blev hans ”hem” sist ut, med avslutning i Östersund.
Körsångare och musiker från Caming gospel och Caming comp värmde upp publiken i Badhusparken och när kungen, drottningen, en hel hoper med säpovakter till slut anlände så färgades publik-havet av svenska flaggor.
– Det känns alltid som att komma hem när jag kommer hit, säger Kung Carl XVI Gustaf.
Han hyllade jämtarna för den initiativförmåga som finns, naturen, och alla vintersporter som länsborna visat framfötterna i.
– Kungahuset har stöttat olika vinterarrangemang tidigare och det kommer vi även att göra i framtiden, säger kungen.
Efter Badhusparken var det dags att bege sig till Rådhuset för att helt enkelt äta. Den kungliga strålglansen hade Josefine 9 år väntat på länge tillsammans med mamma Christine. Så när kungen hade passerat var ju frågan:
Hur var kungen då?
– Ååå han var cool, säger Josefine.
– Ja det var spännande och kul att han kom hit, säger Christine.
Färden för kungaparet gick sedan vidare till Mittuniversitetets nationella vintersportcentrum. Men det var inte några vintersport-entusiaster som lyckades fånga kungens uppmärksamhet från början, utan snarare Heda, 4 år.
Heda, en nordsvensk brukshäst, höll som bäst på att klippa gräset med sin ägare Anders Finnstedt när bussen med kungen och drottningen anlände till universitetet. Under tio minuter hade kungen inte blickar på något annat än Heda.
– Han berättade att han själv har en egen nordsvensk som heter Svenske, som också klippt gräs och utfört vissa sysslor på Drottningholm, men nu är han pensionerad, säger Anders Finnstedt.
Väl inne i vintersportcentret fick kungen och drottningen titta på medan Marika Backman tog sig fram på ett löpband med rullskidor.
Utrustningen som används mäter bland annat hjärtrytm och syreupptagningsförmåga. Allt dokumenteras för att Marika senare ska kunna bli en bättre skidåkare.
Här var kungen i sitt esse, frågor ställdes på löpande band om träning, utrusningen och resultat. Besöket var så pass intressant att ansvariga och medföljande politiker började kolla på sina klockor extra mycket.
Dagen avslutades i Sommarhagen med en milsvid utsikt över Storsjöns blå vatten. Det var alltså här som Carl XVI Gustaf avslutade sin eriksgata efter 40 år på tronen.

Bidra gärna med dina instagrambilder från kungabesöket, tagga #kungen.