Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kundskap och flärd på Nobelbanketten

Annons


På onsdag är det dags för årets tv-långsittning. Nobelbanketten är ett klassiskt tv-evenemang som återigen sänds av SVT. Och man spar inte på krutet. 150 personer jobbar för att skildra festligheterna med lika delar tyngd och lätthet, djup och glamour.

2007 var ett dystert år för SVT. Då direktsändes Nobelfestligheterna för första gången av TV 4. Public service-bolaget gick miste om såväl de vittra samtalen med Nobelpristagarna som de flärdfulla modekommentarerna om festblåsorna som deltagarna bär i Stockholms stadshus.

Nu är sändningarna tillbaka i SVT igen - och Nobelteamet brinner av revanschlusta.

-Det är viktigt att vi gör den här bevakningen på ett sätt som vi kan stå för och som är klassisk public service. Att vi både hjälper människor att förstå innebörden och nyttan av priserna, granskar fenomenet makt och kunskap men också kan skildra glittret, säger Eva Landahl, programchef för Aktuellt och nyhetsprogrammen i Stockholm och projektledare för Nobelpriset i SVT.

TT Spektra: Har ni hämtat inspiration från TV 4:s sätt att skildra Nobelbanketten?

-Ja, det tycker jag. Jag tror att det var bra på ett sätt för oss att vi fick konkurrens när det gäller det här projektet - även om det var otroligt tråkigt att bli av med uppdraget. Det är aldrig dåligt att bli omskakad lite grand. Och fyran gjorde mycket som var bra i sin sändning.

SVT har i år gjort en stor satsning på evenemangen kring Nobelpriset, med inslag från flera redaktioner än någonsin i tablån. Redan tidigare under veckan har tv-bolaget sänt Nobelporträtt, haft frågesport på temat Nobel och även visat en långfilm baserad på litteraturpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clézios berättelse. Och under själva Nobeldagen den 10 december arbetar sammanlagt 150 SVT-medarbetare med att i fem timmar förmedla vad som händer under festligheterna.
Känner ingen oro

En av dem är "Antikrundans" Anne Lundberg, som för första gången är med som programledare under Nobelbanketten.

-Det här är en kunskapsfest mer än något annat. Det är en dag när vi ska hylla människor som gjort upptäckter som kommer människan till gagn. Att det sedan krävs långklänning och frack för att göra det är en sak. Men det kan nästan bli löjligt om det blir huvudfokus, säger hon.

Hon har lagt ned många timmar på att läsa på om både gamla och nya pristagare - och känner sig inte särskilt orolig inför direktsändningen.

-Man vill ju inte att det ska bli svart i rutan eller att det ska inträffa någon stor katastrof. Men jag oroar mig inte. jag är jättenyfiken och tycker bara att det ska bli spännande.
Mycket kan bli fel

Fast visst är det mycket som kan gå snett under en Nobelsändning. Eva Landahl, som jobbat med bankettsändningen två gånger tidigare, har personliga minnen av en smärre Nobelkatastrof.

-Vi som jobbar har också långa klänningar och jag hade lånat en klänning i vårt kostymförråd som var aningen trång. Jag höll in magen så den gick på, men i sändningsbussen när jag var lite stressad sprack den i hela ryggen. Jag fick snabbt tag på en liten jacka som jag kunde ha över - men jag lånar aldrig mer en för liten klänning, säger hon.

Mer läsning

Annons