Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturvandring kring Myltplockarstan

På söndag den 10 augusti arrangerar Wikners i Persåsen en kulturvandring i fäbodarnas utmarker.

Annons

Turen går till Ljåbuan där lanthandlaren Lars Bergqvist byggde upp Myltplockarstan under 1930-50-talet. Det var ett bärplockarsamhälle där Hjortronhotellet eller Hotell Myltan, stod i centrum – en barack med våningssängar och madrasser för bärplockare.

– Bärplockningen var en viktig biinkomst för bönderna efter skörden, säger Leif Wikner som leder vandringen tillsammans med Bertil Olsson.

Anläggningen är byggnadsminnesförklarad och enligt Länsstyrelsen troligen den enda i sitt slag i Sverige. Kulturvandringen går också till Tjärnbackarna där Hannas och Jannes minne hedras med musik av trombonisten Jan-Olof Oskarsson:

– De var lite eljest, ville inte bo med de andra utan tältade i stället på en höjd med utsikt över stan och Oviksfjällen. Men när handlare Bergqvist inte sett till dem på fyra dagar visste han att han måste upp dit och titta, berättar Leif Wikner som leder vandringen tillsammans med Bertil Olsson.

Oron var befogad, paret hade tätat sitt tält, tänt fotogenkaminen och avlidit av koloxidförgiftning.

Turen går också till Gabrieltjärn och det märkliga avbrutna kanalprojekt som skulle förse en kvarn flera mil bort med vatten men grävprojektet kom att stoppas av lagen efter några hundra meter.