Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturvandring i Oviken

Lördagen den 7 september genomfördes en historievandring under ledning av Leif Wikner. Start skedde med bil från Persåsen till avtagsvägen mot Ljåbuan. Först gick vi cirka tre kilometer till Ljåbuan. På vägen dit fick vi dricka "livets vatten" och fylla våra vattenflaskor i en kallkälla. Vi korsade den gamla pilgrimsleden från Östersjökusten till Nidaros. När vi närmade oss buan spelade Jan-Olof Oscarsson "Vallåt" på trombon, mycket stämningsfullt. Vi beundrade fäbodvallen med anor från 1600-talet. Den är nyligen pietetsfullt restaurerad under ledning av Roland Marklund. Byggnaderna fick 2010 Jamtlis pris för god byggnadsvård. Fäbodvallen är utnämnd som byggnadsminne.

Vi fortsatte några kilometer till Hästskotjärn där vi lunchade. På vägen dit såg vi ett 350 meter långt grävt dike i stenig terräng. Leif berättade att diket grävdes på 1920-talet för att öka vattenföringen i syfte att driva kvarn och såg i Västnor. Denna grävning fick avbrytas för att projektet anmäldes för vattendomstolen. Under matrasten berättade Leif den sorgliga historien om Hanna och Janne Jonsson som dog av kolosförgiftning i ett tält 1939.

Vi gick vidare uppför en brant kulle till minnesmärket efter Hanna och Janne Jonsson. Här sjöng vi "Morgon mellan fjällen", Jan-Olof Oscarsson spelade "Huldran vid Bjurkällan" vilken han komponerat samma morgon i Ljåbuan dit han hade cyklat och övernattat. Han spelade också "Visa från Oviken". Hans underbara ton i trombonen gjorde platsen och naturen till en fantastisk upplevelse! Vi skrev våra namn i en gästbok.

Plikten kallade Leif åter till Persåsen så nu övertog Bertil Olsson ledningen. Vi fortsatte över lättgångna ljunghedar till en höjd där vi kunde se Gabrielstjärnen och delar av Storsjön och Frösön. Vid platsen för FarmJo Axels koja berättade Bertil om denne märklige man. Han levde 1886 - 1973. Han försörjde sig på ströjobb och tjuvjakt. Var många gånger instämd till tinget. Vid domarens fråga om han hade skjutit en älg svarade han kategoriskt nej. När domaren pressade honom medgav han till slut: "Nej, jag sköt inte en älg, jag sköt två"! Bertil och någon ytterligare i sällskapet hade personliga minnen av FarmJo Axel.

Vi vände hemåt och Bertil berättade om "Barnmorskehålet". Ett kärr där det berättas att en häst med barnmorska på ryggen höll på att gå ner sig och i det sammanhanget kastade av barnmorskan på väg till förrättning i någon buvall.

På hemvägen rastade vi vid "Myltstan". Där berättade arkeolog Ewa Ljungdahl om bakgrunden till att husen kommer att bevaras. På 1930-talet var det många hjortronplockare i dessa trakter. Handlaren Lars Bergkvist i Västnor köpte upp bär just på denna plats. Han erbjöd bärplockarna övernattning i "Hotell Myltan". Han hade en liten affär och sålde nödvändiga varor till hjortronplockarna. Det berättas att ett hundratal bärplockare vägde in sin skörd här. Många av dem bodde i tält. Myltstan är byggnadsminne.

Vi var drygt tio personer som deltog. Vi njöt av naturen och det vackra vädret. Sakkunnig ledning gjorde turen särskilt intressant. En heldagstur på ca 15 km. Turen brukar genomföras varje år.

Utförligare beskrivningar om dessa trakter kan läsas i Oviks- och Myssjökrönikan från 2010.

Bengt Landervik