Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturutredning ska lyfta Östersund

– Det här är givetvis inte bra, säger kommunalrådet Karin Thomasson (MP).

Ingen kommun i länet satsar så lite på kulturen per invånare som Östersunds kommun. Ansvarig politiker, Karin Thomasson (MP) erkänner att det är dåligt och knappast sätter Östersund på en kulturkarta och visar att Östersund är en kulturstad att räkna med vare sig i länet eller i Norrland.

– Nej, det är inte bra. Inte på något sätt. Vi är också sämre än andra jämförbart stora städer i Norrland, säger hon.

Men SCB:s siffra på 835 kronor per invånare är tydligen inte rätt.

– Den siffran är inte sann. I SCB:s statistik har kostnaden för Jamtli rapporterats in fel och finns alltså inte med.

Men trots att kostnaden räknas upp med nära 100 kronor till det mer rättvisande 923 kronor, ligger Östersunds kommun längst ner i kultursatsningslistan i länet.

Kulturen nämns bara i svepande ordalag i Översiktsplanen 2040. Kommentar?

– Översiktsplanen är väl inte det mest relevanta dokumentet om man vill diskutera kultur som utvecklingsfaktor i kommunen. Det är snarare tillväxtprogrammet som vi jobbar med just nu.

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) säger, liksom kollegan Thomasson, att det ser illa ut om man tittar på rena och krassa kultursatsningssiffror.

– Men jag tycker att vi är på god väg med kulturhusutredningen. Vi ska naturligtvis ha bra lokaler och scener för kulturen, men har vi en begränsad pengapåse är det viktigt att vi har pengar att utöva kultur. Min önskelista är att inget barn ska behöva stå i kö till kultur- och musikskolan.

Samtidigt pratar AnnSofie Andersson om att kommunen visst kultursatsar. Som exempelvis den miljon kronor per år som skulle styras till så kallad kulturdriven näringslivsutveckling.

– Ambitionen var att få andra företag att förstå kulturens betydelse både för att utveckla företag och Östersund som attraktionskraft. Men vi kan konstatera att vi inte lyckades med ambitionen. Pengarna förbrukades inte.

Fast kulturarbetarna i kommunen lär nog reagera om kommunen lyfter fram en misslyckad kultursatsning på en miljon kronor per år; detta i skuggan av alla idrottspengar som kommunen satsat på arenor.

– Det skulle de säkert göra. Men det var i alla fall en miljon kronor mer.