Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturskolan sätter upp "My fair lady"

Det var en stressig lokal som LT klev in i när eleverna på Ragunda kulturskola repeterade. För 20:e gången sätter skolan upp en musikal.

Annons

På onsdagskvällen är det dags för premiär och nu arbetar elever och lärare hårt med att få de sista pusselbitarna att falla på plats.

– Det är alltid stressigt så här dagen innan premiären, men vi har övat länge så det kommer att gå bra, säger Robert Falk, regissör.

Robert är utbildad musikalartist och hyrs varje år in på skolan för att leda uppsättningen. Han säger att det är jätte roligt att få vara med och göra det här.

– Det är en jättebra skola, den är sedan flera år utsedd till tredje bästa kulturskolan i Sverige.

Kulturskolan är en del av grundskolan i Ragunda och det är helt valfritt att börja spela instrument redan från första klass. I årets uppsättning är det elever från fjärde till nionde klass som är med både på scenen och i orkestern.

– Det behöver inte vara perfekt, det viktigaste är att alla får vara med och prova, säger Lina Johansson, musiklärare.

Eleverna kan i princip välja vilket instrument som helst att börja spela. Lärare finns att tillgå och de flesta kan spela flera instrument.

Föreställningen kommer att spelas en gång för de andra eleverna på skolan och sedan två gånger för allmänheten. Inträdet kostar 80 kr och pengarna går till största del till att täcka upp kostnaderna för uppsättningen. Det är många som jobbar ideellt med musikalen, allt från ljudtekniker till scenbyggare. De år det har blivit pengar över så har eleverna fått möjlighet att åka på studieresa som flera gånger inneburit att få åka och se en musikal.

Många av eleverna söker vidare inom musik och teater efter grundskolan.

– Detta ger dem ett bra försprång när de ska söka vidare, säger Robert Falk.

Musikalen My fair lady handlar om fonetikprofessorn Henry Higgins och blomsterflickan Eliza Doolittle. Henry utför ett experiment på Eliza där han ska omvandla henne till en fin dam. Man får följa Elizas utveckling och hur hon behandlas som ett försöksdjur av Henry.

I huvudrollerna ser vi Linn Forsgård som Eliza Doolittle och Henrik Skogelid som Henry Higgins. Det båda går i nionde klass.

– Det är en svår roll att göra, det är väldigt mycket repliker att komma ihåg, säger Henrik.