Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturskolan hjälper Ghana

Olika men lika – så heter den konsert som Kulturskolan i Östersund ger onsdag kväll. 
Målet är att hjälpa unga flickor i Ghana. 

Det var under jullovet som Maria Flink Opoku, lärare på kulturskolan, reste till sin nyblivne mans hemland Ghana. Där fick hon idén till det som skulle bli Jämtland hjälper. Hennes man Enock Opokus fotbollscoach Bernard Prince Assifueh driver en verksamhet för unga pojkar och några flickor, där de får spela fotboll men också gå i skolan. Villkoret är att de är nyktra och drogfria. Flera av dem har, enligt Maria Flink Opoku, gått vidare till högre studier och/eller lyckats inom fotbollen. 

– Jag träffade många unga flickor som råkat illa ut för att de blivit gravida i tidig ålder, berättar hon.

Hon ville göra något liknande för dem. Tillsammans med en utbildad sömmerska startade hon därför projektet Sy i Shama för unga flickor där de får lära sig sy. Det finns plats för nio flickor i projektet men fler står på kö. De två symaskinerna hon själv bekostade i starten har med fleras hjälp blivit till sex stycken och föreningen Jämtland hjälper har bildats. Planen är att bygga ett eget projekthus och kunna ta emot volontärer. 

– Kollegorna på kulturskolan ville också hjälpa till med en konsert med musik, kör, dans och teater, säger Maria Flink Opoku. 

Onsdag kväll spelar eleverna Olika men lika i församlingsgården vid Stora kyrkan i Östersund. I föreställningen möter publiken en svensk och en ghansk familj genom musik, teater och dans. 

– De är olika utanpå men lika inuti, vi har alla samma behov. 

Inträde till föreställningen är fritt men det finns möjlighet att skänka pengar till projektet, samt kläder och tyger. Föreställningen dokumenteras för att sedan visas i Ghana för de syende flickorna i Shama.