Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturråd bildas i Östersund

Nu är det klart vilka kulturföreningar som får bidrag nästa år och hur mycket pengar de ska få.
Kultur- och fritidsnämnden har också bestämt att instifta ett kulturråd och att offentlig konst ska dokumenteras.

Annons
Kultur- och fritidsnämnden i Östersunds kommun bestämde sig på onsdagen att ge i uppdrag till kansliet att bilda ett kulturråd.
5 november hölls ett möte mellan nämnden och kulturföreningar i kommunen, då lades grunden till kulturrådet. Då fick nämnden många förslag på vad de ideella föreningarna önskar sig och lokaler stod högst på listan. Möteslokaler, repetitionslokaler, scener och en mötesplats för kulturintresserade i allmänhet var några av förslagen från föreningarna.
– Vi bestämde också att rådet ska vara igång senast i maj nästa år. Och att förslag handlingsplan och tidplan ska redovisas vid nästa sammanträde i februari, säger Karin Thomasson, mp, ordförande i nämnden.
Sammanlagt 22 ansökningar om föreningsbidrag inom kulturområdet har kommit till nämnden, det omfattar totalt 1,819 miljoner kronor. Nämnden har 1,540 miljoner kronor att fördela för verksamhetsåret 2009.
Nämnden har också bestämt att avsätta 50 000 kronor till barn- och ungdomsprojekt under kommande år.
– Det kan bli ett par tre projekt som får dela på det, efter att ansökningar skickats in, säger Karin Thomasson.
Som LT tidigare berättat finns förslaget att dokumentera den offentliga konsten i kommunen, från 1990-talets början och framåt. Och så blir det. Kultur- och fritidsnämnden har bestämt att avsätta 175 000 kronor. Kansliet får uppdraget att sätta igång arbetet.
Det är också bestämt att nämnden tecknar ett ettårigt avtal med Östersunds kulturskola från 1 januari.
– Förslaget var att teckna avtal på två år men vi gör det för ett år eftersom vi inte vet hur det kommer att se ut med ekonomin framöver, säger Karin Thomasson.
Nämnden har fått 500 000 kronor för utvecklingsarbete av kulturskolan.
Fotnot: Läs vilka kultur- föreningar som får årsbidrag 2009, och hur mycket de får, på www.ltz.se

Mer läsning

Annons