Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturpristagaren Ola Nilsson låter sig inte kategoriseras

Författaren Ola Nilsson har nu fått ta emot sitt pris inför en publik som charmades av hans rättframma och självklara insikter.

Ett sjuttiotal personer samlades på Medborgarhuset i Hammerdal för att hedra författaren Ola Nilsson när han på onsdagskvällen fick ta emot Länstidningens Kulturpris 2012.

Chefredaktör Lennart Mattsson överlämnade prischecken på 30 000 kronor och kulturredaktör Malin Palmqvist läste upp juryns motivering.

I samtalet på scenen, ställde Länstidningens krönikör Catarina Lundström många besvärliga frågor till pristagaren, om hans författarskap, om teman och hans avsikter med olika infallsvinklar, miljöer och händelser i den prisbelönta trilogin.

Ola Nilsson lät sig dock inte förpassas in i något fack eller snärjas i tematänkande. Han charmade publiken med sina avspända, självklara svar som ändå lodade på djupet.

– Man säger att djuren skiljer sig från människan genom att de inte reflekterar över sin plats i världen. Jag är nog lite mera lik ett djur i det fallet.

Det mesta handlar om makt och allting hör ihop, ansåg Ola Nilsson. Vi människor har en tendens att kategorisera allt i två delar; landsbygd - stad, kropp - själ, och så vidare, det är produkten av ett tvåtusenårigt motsatstänkande.

– Bra litteratur handlar om hur det är att vara människa. Var man bor spelar ingen roll.

Publiken fick sedan lyssna till Ola Nilsson när han läste valda delar ur sin serie, varvat med musik när Maria Österberg och Robert Sadura i Inside Orchestra framförde smakprov ur sin nya skiva.