Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturministern uppvaktas om Nationalmuseum

Regionförbundet och Östersunds kommun vill ha en försäkran från kulturministern om att regeringen är beredd att bidra till satsningen på Nationalmuseum Norr till Jamtli.

I dag, tisdag, träffar regionrådet Robert Uitto (S) och kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth angående det nationella finansierings- och driftsansvaret för nationalmuseum Norr.

Nationalmuseums ledning är beredd att utlokalisera Nationalmuseum Norr till Jamtli i Östersund, en unik satsning på lokala arbetstillfällen inom kulturområdet och stärkt attraktionskraft för hela länet.

Och näringslivet har redan sagt sig vara villiga att bidra till satsningen.

– Vi har en jättechans att ro detta i land, nu när Nationalmuseums ledning vill genomföra den här etableringen utanför storstadsregionerna. Regionförbundet och Östersunds kommun vill därför satsa på detta, men statens insats i denna, för vår region så viktiga utlokalisering, är viktig, säger Robert Uitto i ett pressmeddelande.

Därför uppvaktar de i dag kulturministern för att få en försäkran om att regeringen är beredd att bidra till satsningen.

Kostnaden för själva etableringen beräknas kosta runt 40 miljoner kronor, varav 15 miljoner beräknas komma från EU:s strukturfonder och cirka 9 miljoner från privata finansiärer.

Driftkostnaderna beräknas till 9 miljoner per år och tanken är att dessa fördelas lika mellan Jamtli och Nationalmuseum.

Jamtli räknar mer att etableringen skulle öka det årliga antalet besökare med minst 10 procent.