Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturkämpar i Lillhärdal: "Pengarna finns men viljan saknas"

Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal satsar på en ny omgång spännande tvärkulturella workshops till sommaren. Vid sidan av Sommarakademin finns också planer på ett regelbundet kulturprogram för hela Härjedalen som ska pågå året runt. Men finansieringen är ett problem.

– Pengarna finns, bland annat hos kommunen, men viljan saknas, säger Andreas Hoffman och Flavia Devonas.

Förra årets sommarakademi blev succé. Under flera intensiva veckor samlades kulturarbetare från hela Europa som under professionell ledning skapade gränsöverskridande konst på ett gemensamt tema. Varje workshop sträckte sig över två veckor och konstformerna parades ihop två och två.

Så ska det bli nu i sommar också; fotografi möter papperskonst, streetdance möter graffiti och linoleumtryck möter jazzimprovisation. Bland annat.

Fjolårets sommarakademi genererade 250 övernattningar i Lillhärdal och kostade omkring en halv miljon att genomföra. Kommunen bidrog med 15 000 kronor.

– Det är intresseföreningen Härjedalens kulturcentrum som står som arrangör men vi två fick förstås lägga in en hel del egna pengar för att få det att gå runt, säger eldsjälarna bakom satsningen i Lillhärdal, Andreas Hoffman och Flavia Devonas.

Årets sommarakademi kommer att kosta ungefär lika mycket som den förra och här väntar de just nu på besked från en rad nationella och internationella fonder.

– Men vi behöver kommunens stöd eftersom alla fonder frågar efter hur mycket kommunen bidrar med. Och det betyder i sin tur att vi kan multiplicera pengarna och kommunen får ett kulturprogram som är värt många gånger mer än vad den själv bidrar med.

Om en månad vet Andreas och Flavia om det blir några fondpengar. Andreas och Flavia är noga med att poängtera att pengarna inte går till dem själva utan till arvoden, resor och marknadsföring. De vill också kunna erbjuda stipendier till studenter och andra som annars kanske inte har råd med deltagaravgiften.

Deras ambition är att workshopledarna ska få ordentligt betalt.

– Varför skulle de få lägre lön här än på alla andra ställen i Europa?

Andreas och Flavia vill inte bara ordna sommarakademier som lockar deltagare från när och fjärran till Lillhärdal. De vill också förverkliga ett regelbundet kulturprogram för hela Härjedalen med minst två professionella framträdanden i månaden.

– Vi ansökte om stöd från Länskulturen och Härjedalens kommun. Kommunen beslöt att skjuta till 320 000. Men när Länskulturen bara ville ge 100 000 backade kommunen till 100 000 de också.

Ett beslut som Flavia och Andreas tycker är utomordentligt frustrerande:

– Det visar ju att det finns pengar men ingen politisk vilja.

Innan de flyttade till Lillhärdal arbetade de båda i Tjeckien och Schweiz, och de har också verkat som kulturarbetare i flera andra europeiska länder. Det tycker det är en märklig syn man har i Sverige, där kultur helst inte ska kosta någonting:

– Här bygger så mycket på ideellt arbete. Så fort det handlar om kultur som ska man göra det gratis.

Det resonemanget håller inte i längden, menar Andreas och Flavia, som hellre avstår från att erbjuda kultur än de erbjuder någonting dåligt.

– Man kan inte lura folk, deklarerar de.