Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kulturhuset ska byggas underifrån"

En konstnär, en kulturentreprenör och en ung drivande eldsjäl. Marina, Sara och Amanda. Tillsammans har de satt igång projektet "Kulturnavet" som arbetar för ett kulturhus i Östersund.

Tidigare har vi berättat om Startskott, kampanjen för ett konsert- och kulturhus som startats av fyra musiker i stan. Men de är inte de enda som jobbar med frågan; det finns fler grupper som har samma mål men andra angreppssätt.

I det rum i Gamla Tingshuset som går under namnet "ateljén" träffar vi Marina Jonsson, konstnär, och Amanda Henriksson, tredjeårselev på samhälle/kultur på Vittragymnasiet och starkt engagerad i det mesta som har med ung kultur i stan att göra.

Tillsammans med Sara Hamberg, som är kulturentreprenör och etnolog och just nu pluggar i Uppsala, har de dragit igång "Kulturnavet Östersund", ett projekt som vill börja på gräsrotsnivå och synliggöra behovet av ett kulturhus underifrån.

Strategin är att börja med verksamheten, att se till att få igång så mycket kulturella aktiviteter att det till sist blir nödvändigt att bygga ett hus att inrymma dem i. Inte att få kommunen att först bygga ett hus och sedan börja se sig om efter aktiviteter att fylla huset med.

Marina Jonsson och Amanda Henriksson ser ett stort behov av lättillgängliga lokaler där ungdomar kan få utlopp för sin skaparlust.

– Gamla Tingshuset fungerade tidigare ganska bra som ett ungdomens kulturhus mitt i stan, men för något år sedan ändrades inriktningen. Nu är en stor del av lokalerna uthyrda till andra, säger Amanda.

Hösten 2009 var hon med och drog igång "Konst för tjejer", ett projekt som bara växt och som nu lockar minst 20-25 tjejer till öppen ateljé varje onsdag.

– Men vi är trångbodda. Vi har bara det här ateljérummet och ett konferensrum på andra våningen att tillgå.

Traditionellt har tyngdpunkten i Tingshuset legat på musik, och många av lokalerna har använts som replokaler av lokala band. Ett exempel bland många på en könsmässig snedfördelning av kommunalt stöd, menar Marina och Amanda:

– Det är killarna som gynnats, för det är mest killar som spelar i band. Tjejerna har på sin höjd fått stå nedanför scenen och applådera...

I gruppens vision för ett nytt kulturhus är en konsertsal för akustisk musik en självklarhet. Replokaler för det lokala musiklivet likaså. Men minst lika viktigt är det med öppna ateljéer och verkstäder för konstnärligt skapande.

– De skulle kunna användas av Länskulturens hemslöjdskonsulenter med flera under dagtid och för ungdomsverksamhet på kvällarna. Det skulle bli kostnadseffektivt, säger Marina Jonsson.

Hon vill dessutom att det ska finnas plats för de yrkesverksamma konstnärerna i huset.

– Medan musiker ofta spelar tillsammans så arbetar vi konstnärer mest ensamma. Vi blir isolerade i våra ateljéer och ser varandra som konkurrenter i stället för att träffas och inspireras av varandra.

Centralt placerat som ett nav i det nya huset vill Marina och Amanda se ett kafé, en mötesplats där alla åldrar kan stråla samman.

– Märta, 62, och Amanda, 18, som båda gillar att sticka – där ska de kunna hitta varann!

Kulturhuset måste ligga mycket centralt och lättillgängligt, poängterar Marina och Amanda. Det ska vara lätt att slinka in och se om det är något på gång. Stadsdel Norr ligger för långt bort, Storsjöstranden är också snudd på för ocentralt.

– Det är ju ont om tomtmark i centrum så man får kanske tänka sig att bygga om och bygga till ett befintligt hus, säger Marina.

– I det här stadiet tillåter vi oss att visionera fritt, och då skulle ju gamla polishuset inte vara helt fel. Varför inte bygga på det med en konsertsal? Eller biblioteket, jag blev glad när jag såg i LT att kultur- och fritidsnämndens ordförande också tänkt den tanken.

Medan visionerna stöts och blöts håller Sara, Marina och Amanda nu utkik efter tillfälliga lokaler där man kan dra igång kvällsverksamhet. De söker pengar från olika håll – kommunen, Allmänna arvsfonden och näringslivet bland annat – och de planerar att ordna stormöten dit alla som vill vara med och jobba med frågan ska bjudas in.

– Men redan nu har vi startat en facebookgrupp, där man kan gå in och bli kompis med oss och där vi kontinuerligt kommer att lägga ut vad som är på gång. Adressen är www.facebook/Kulturnavet Östersund.