Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturens värde presenteras i ny rapport

Hur mycket är ett kulturhus värt för de som inte ens bryr sig om att gå dit? Svar: 40 miljoner.

Landstinget i Norrbotten var så nyfiken på det indirekta ekonomiska värdet av kultur att de bestämde sig för att göra en egen mätning. Slutsatsen som kom fram är omvälvande. I rapporten "Kulturens betydelse för tillväxt", som gjorts av konsultföretaget Volante, slås det fast att Kulturens hus i Luleå är värt 40 miljoner kronor per år för de som inte ens besöker byggnaden. Det skriver SVT Nordnytt som intervjuat landstingets divisionschef för kultur, Elisabeth Lax, och landstingsrådet Kent Ögren (S).

Enligt studien är de som inte besöker huset villiga att betala i genomsnitt 137 kronor per år för att det finns. Mervärdet handlar bland annat om ökad livskvalitet och höjd attraktionskraft, men även om vetskapen om att man kan besöka byggnaden om man vill och att den finns kvar för efterföljande generationer.

Rapporten visar också en annan intressant aspekt: De kulturella och kreativa näringarna i Luleå och Piteå växer så att det knakar. Vart tredje företag – 345 av cirka 900 företag – har bara funnits sedan 2010. Trots att de flesta är relativt små omsätter de 1, 6 miljarder kronor, enligt Elisabeth Lax.

Utredarna drar även slutsatsen att det måste bli mer kultursponsring från näringslivets sida. Fler framgångsrika samarbeten, som det mellan LKAB och Norrbottensteatern och mellan Icehotel och Samiska teatern, vore en bra utveckling.

Rapporten ska presenteras vid en kulturkonferens den 5 november.