Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturens värde i vården

Annons

Läste i DN hur oerhört bra kultur fungerar efter svåra skador främst i hjärnan under rubrikerna "Kultur ett outnyttjat vårdverktyg" och "Kulturens läkande kraft". JLL gav mig konst på recept redan 1995. Tänk att de var hela 18 år före Stockholm här. Det värsta är dock att nu verkar satsningar som dessa stå långt bortom vad landstinget kan erbjuda. Rehab-centrum har bara en läkare varannan vecka och de har knappt resurser att ens ge nödvändig hjälp. Det är konstigt.

Professor emeritus Gunnar Bjursell säger i DN att målsättningen är att slå undan benen på de som menar att hjärnforskning bara är flum och han vill visa på kulturens enorma betydelse för vårt välmående. Som exempel tar han musik som både kan stimulera lärande och dämpa smärta.

Bjursell tror på att ge politiker rent krassa ekonomiska argument för att kultur lönar sig, som att dans kan förebygga benbrott hos äldre och därmed spara staten mycket pengar. Dessutom är det, som han säger, helt utan biverkningar. Han anser vidare att politiker generellt har svårt att satsa förebyggande, men påpekar att en satsning lönar sig. Ta en av våra absolut största kostnader inom sjukvården – den för mental ohälsa, där han menar att man måste arbeta med preventiva insatser som exempelvis kultur.

I Jämtland var vi tidiga, men har nu hamnat helt på efterkälken. Det är så sorgligt att jag bara vill gråta.

MalinMatilda Allberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel