Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturens adventskalender

/

Lucka 18
I dagens lucka hittar vi en av länets alla flitiga eldsjälar och arrangörer, utan vilka glesbygden skulle vara bra mycket fattigare på kultur. Det är Hildegun Forslund, som i år ordnar sin tionde mellandagskonsert i Åkersjöns kapell.

Annons

Som fritidsboende i byn har Hildegun Forslund engagerat sig hårt för Åkersjöns överlevnad och bland annat jobbat i byalaget för att rädda affären och macken kvar i byn.

Men människan behöver inte bara mat och bensin för att leva och må bra, tycker hon. Sång, musik och annan andlig spis behövs också.

För tio år sedan tog Hildegun Forslund initiativet till en mellandagskonsert i kapellet.

– Jag hade varit på en ”levande ljus-konsert” i Karlstad i samband med ett besök hos min dotter där nere. Det var en magisk upplevelse och inspirerade mig till att försöka göra något liknande här hemma, berättar hon.

Mellandagskonserten blev snart en uppskattad tradition, inte minst bland turister och fritidsboende som tillbringar mellandagarna i trakten.

– Det brukar alltid komma minst 50-60 personer och det tycker jag är bra, säger Hildegun Forslund.

– Allra flest besökare hade vi det året jag hade lyckats få hit Bengan Jansson. Då kom även de bofasta, som brukar vara lite svårflörtade annars.

Hildegun Fors-lund är också välkänd som jazzsångerska och under- hållare, och vid många av mellandagskonserterna har hon själv uppträtt. Dock inte vid årets konsert, som äger rum söndagen den 28 december. Då medverkar berättaren Esbjörn Ogevall, gitarristen Björn Scharin, saxofonisten Lars Hörnfeldt samt församlingens kantor Per-Olof Swing.

– Han är en fantastisk musikant som bland annat kommer att spela bas och nyckelharpa, säger Hildegun Forslund.

Hon passar också på att slå ett slag för orgelkonserten i Hotagens kyrka nu på lördag 20 december. Då återinviger Per-Olof Swing tillsammans med Thorwald Mellergård kyrkans nystämda och rengjorda orgel.

Mer läsning

Annons