Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturens adventskalender

Lucka 19
... innehåller fem kulturkändisar som delar med sig av sina värsta julminnen.

Annons

En del jular lämnar en besk eftersmak efter sig. Det kan vara så trivialt som att man inte fick det där paketet man verkligen, verkligen önskat sig – eller riktigt smärtsamt som när pappa övergav familjen på själva julafton. Vilket är ditt värsta julminne?

Christina Schollin:

– Mitt både bästa och värsta julminne var när min dotter Pernilla föddes på julafton 1967. Vi åkte in och höll på att förlora livet både hon och jag. Det var en dramatisk förlossning med kejsarsnitt och det kunde ha gått väldigt, väldigt illa, men det gick väldigt, väldigt bra. Det var en fin julklapp.

Hans Alfredson:

– Jag har inget riktigt värsta julminne. Jag har haft trevliga jular ända sedan jag var liten.

Kjerstin Dellert:

– Sådant har nästan alltid med barndomen att göra. Det var när min pappa svek oss och reste bort och mamma och jag satt ensamma och mamma bara grät. Då hjälper inte paketen. Det var på 1930-talet så det borde ju vara glömt och borta. Men en liten tagg i ett barns själ finns kvar hela livet och färgar väldigt mycket.

– Nu tycker jag att julen har blivit så feldimensionerad eller felfokuserad. Med tanke på hur världen ser ut och så många människor är hungriga och far så fruktansvärt illa som de gör så tycker jag inte julen är så mycket att glädjas åt. Jag skulle gärna dela med mig av det lilla jag har och det försöker jag också göra.

Lasse Kronér:

– Jag kommer ihåg en jul när min pappa varit ute och ”köpt tidningen”. Han får in tomteskägget av polyester i halsen och kan naturligtvis inte andas. Hostande börjar han springa mot vår balkong samtidigt som han för in handen under masken och försöker få ut skägget. Samtidigt jagar min farmor honom med en bok i handen och skriker ”Du förstör julen för barnen!”. Detta måste vara 35 år sedan, men jag kan fortfarande se den bilden framför mig. Det är nog den värsta – och bästa – julen.

Arne Weise:

– Jag tappade ljudet i tv en gång, då trodde jag det var i gång igen och då gjorde jag så här (mimar)... Det var fortfarande fel på ljudet. Det var mycket pinsamt.

Mer läsning

Annons