Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturens adventskalender

Lucka 20
Här hittar vi en liten skrift med stor dramatik mellan de oansenliga pärmarna. ”Operation Ripa” heter skriften, som beskriver händelser vid den svensknorska gränsen 1945.

Annons

Gösta Olsson berättar i det lilla häftet om hur norrmän och amerikaner samarbetade under andra världskrigets sista månader. Fjällgården Gjefsjön på norska sidan gränsen – närmaste granne med svenska Björkedet – var centrum för en rad dramatiska händelser.

Här skulle specialtränade soldater luftlandsättas, för att tillsammans med norska motståndsmän spränga järnvägsbroar som skulle hindra tyskarna från att transportera kanoner och annan krigsmateriel tillbaka till Tyskland.

Men luftlandsättningen flöt inte utan komplikationer. Vid första försöket att nå Gjefsjön fick flygplanen vända på grund av dåligt väder. Vid andra försöket var det bara fyra av åtta plan som kunde utföra sina ”drops”. Två plan vände. Ett annat störtade på Orkneyöarna och ett hamnade tjugo mil inne på svenskt område, där soldater och utrustning släpptes ner på en okänd sjö.

Sex dagar senare kom fyra plan till in mot Gjefsjön mer förstärkning och material. Vädret var perfekt ända tills en kort stund innan de skulle landa.

Tre plan vände tillbaka till Skottland medan ett störtade och 13 soldater omkom.

Gösta Olsson gjorde i början av 1980-talet en serie radioprogram om händelserna. Han intervjuade såväl motståndsmän som amerikanska soldater och fjällbönder som var med om både luftlandsättningarna och de järnvägssabotage som följde.

Häftet ”Operation Ripa” bygger på dessa radioprogram och på en film, som Gösta något år senare gjorde tillsammans med filmaren Jan Kerbosch. Filmen följer med boken som DVD-skiva.

Sammantaget en läs- och sevärd dokumentation av händelser som säkert lever kvar i minnet hos många jämtar i den äldre generation, men som många av oss lite yngre inte haft en aning om.

Mer läsning

Annons