Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturens adventskalender

/
  • Delar av Delta Seven fotograferade vid ett tidigare besök i Östersund. Foto: Ulrika Andersson

Lucka 22
Dagens lucka innehåller ett sistaminutentips för dig som inte fixat julklappen åt släktens jazzdiggare.

Annons

Östersundspublikens favoritband när det gäller New Orleansmusik har på senare år visat sig vara Delta Seven med hemmahörighet i vårt östra grannlän. Samma succé varje gång de framträtt här, antingen det skett på konserter, festivaler eller i kyrkor.

Som framgår av orkesternamnet rymmer Delta Seven sju medlemmar, varav två kvinnor som profilerat sig starkt i bandet: Vokalisten Anna-Lena Adolphson med sin mörkt fylliga bluesröst och pianisten May-Britt Norman, som spelar i äkta New Orleans-tradition.

Annars är det främst klarinettisten , tillika bandledaren Olle Näslund, som sätter sin prägel på Delta Sevens musik med sitt svängiga improvisationsspel.

Repertoaren är bred och lätt gränsöverskridande. Med en fast stilmässig spelförankring i New Orleanstraditionen blandar man profant och sakralt, riktigt gamla klassiker och inte fullt så genuin tradjazzmusik.

Men det svänger lika skönt om detta spelglada gäng oavsett om de spelar blues, spirituals eller genuin New Orleansmusik och allt detta i en salig blandning på den nya CD:n ”Blueskryddad New Orleansmusik”.

Svängigast är inledningslåten First Choice, rivigast en negro spiritual som The Lord is on my side, vackrast den långsamma balladen Rainbow Day och mest gung är det i den latinamerikanskt inspirerade Mama Inez.

Bandet har med samma smittande entusiasm hållit ihop sedan mitten av 80-talet och jag utgår ifrån att vi snart åter får höra Delta Seven i Östersund.

Annons