Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturens adventskalender

/

Lucka 4
I dagens lucka hittar vi en splitter ny jazzskiva, där tre unga svenska jazzmusiker hyllar de franska kompo-sitörerna Debussy och Ravel.

Annons
Just i dag släpper Östersundsbördige pianisten Peter Knudsen tillsammans med sin pianotrio en hyllningsskiva till Debussy och Ravel.
På skivan framförs deras musik i nya arrangemang med improvisationspartier där man utnyttjat de jazzkopplingar som finns i musiken.
Jag ber Peter Knudsen förklara närmare vari dessa jazzkopplingar består och han svarar så här:
– Framför allt handlar det förstås om gemensamma klanger. Jazzmusikens färgade ackord, där man lägger till fler toner till de vanliga dur- och mollackorden, finns också hos Debussy och Ravel.
– När jag började lyssna både på jazz och klassiskt på radio i högstadieåldern, upptäckte jag snart likheterna. Och senare har jag också förstått att många av mina idoler bland jazzpianisterna, som Bill Evans och Herbie Hancock, hämtat mycket av sin inspiration från de franska kompositörerna.
Men rytmiskt finns inga likheter?
– Nej, och det är väl där utmaningen ligger. Framför allt är det förstås trummisen som får jobba när man gör jazz av klassiskt.
Peter Knudsen Trio bidades i Göteborg 2003 och består, förutom Peter själv, av kontrabasisten Fredrik Nilsson från Järpen samt trumslagaren Daniel Olsson från Sala.
– Vi har arrangerat och spelat Debussy och Ravel i ungefär tre år. I år kände vi att det var dags att ge ut en skiva och sen i februari har vi hållit på att spela in, säger Peter Knudsen,
"Impressions – a tribute to Debussy and Ravel" ges ut via bolaget Found You Recordings, som satsar på ung svensk jazz och skivsläppet firas med två releasekonserter, på Teaterstudio Lederman i Stockholm i kväll och på Atrium bar i Göteborg på söndag.
Och när får vi höra Peter Knudsen på hemmaplan?
– I nuläget har vi ingen spelning i Östersund inplanerad. Men jag jobbar på det, avslutar Peter Knudsen.

Mer läsning

Annons