Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturens adventskalender

Lucka 2
... innehåller en anrik jultidning som i sin etthundraförsta årgång satsar på änglar som tema.

Annons
Advent och jul är änglarnas högsäsong. Så också hemma hos mig. Det är redan full snurr på keruberna i mitt änglaspel och i julgranspyntlådan ligger bokmärksänglarna bara och väntar på att bli upphängda igen.
Som ni förstår gillar jag änglar, och därför läser jag också med intresse Elizabeth Gunnmos artikel "Tillvaron är full av änglar" i årets utgåva av EFS Mittnorrlands tidning "I juletid bland fjällen". Gunnmo skriver om hur änglarna finns med oss i tal, sång och musik i vår moderna vardag, men ger också historiska tillbakablickar.
Till exempel får man veta att angelogin, det vill säga läran om änglarna, under medeltiden var en etablerad vetenskap. Den utgick från Atens första biskop Dionysos Areopagias indelning av änglarna i hierarkier och kompanier, totalt nio grupper allt efter värdighet och uppdrag. Förnämst var ärkeänglarna Gabriel, Mikael och Rafael, längst ner i hierarkin kom småänglar som serafer och keruber.
Vid sidan av änglatemat innehåller årets "I juletid bland fjällen" som vanligt en salig blandning av dikter, betraktelser, pyssel – och så massor av vackra vinterbilder. Som vanligt har de som satsat på rimfrostiga naturbilder varit mest framgångsrika i tidningens fototävling. Vackert är det, men inte så variationsrikt.
Välkommen omväxling bjuder därför Carina Wangbys härliga målningar med sommarmotiv. De illustrerar hennes egen text om hur konstnärligt skapande tillsammans med andra kan vara en god hjälp på vägen tillbaka till livet efter en utbrändhet.
Annons