Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturens adventskalender

/

Lucka 10
Här hittar vi en hembygdskrönika som skiljer sig från mängden. Ragunda hembygdsförenings ”Ravund”, som kom häromdagen, blir man glad av.

Annons

Omslaget är diskret med en tuschteckning av hembygdsgården i Pålgård. Men innanför pärmarna är ”Ravund” 2008 uppfriskande färggrann – och mycket läsvärd.

Temat är underhållning och scenkonst. Och tacka för det, det här handlar ju om året då Allt för byn-gänget satte Hammarstrand på den svenska nöjeskartan. Sören Lilja skriver historien om glesbygdskillarna som blev tv-underhållare och Britt-Elise Ohlsson och Lennart Jonasson port-rätterar dem alla på vers och fotografi.

”Profilen” är ett återkommande inslag i ”Ravund” och i år är det Siw och Berit Ljung som uppmärksammas. De båda är borta sedan två respektive 15 år tillbaka, men minnet lever av tvillingarna som blev dansbandssångerskor i Collas orkester redan vid 14 års ålder och sedan spred glädje och sång över länet i många decennier.

I ”Ravund” finns också de sedvanliga krönikorna över kyrkans och hembygdsföreningens verksamhet under året. Dessutom en årssammanställning som Britt-Elise Ohlsson gjort över andra händelser i kommunen. Stort och smått, negativt och positivt.

Befolkningsminskning, skolnedläggningar och fösämrad kommunal ekonomi finns med, men även positiva inflyttare från Tyskland och det faktum att Hammarstrand kommit med på den nya spelplanen för Monopol.

Mer än hälften av bildmaterialet är i färg, det ger verkligen skriften ett lyft. ”Ravund” är ett bra exempel, värt att låta sig inspireras av för många andra föreningar i länet som pysslar med utgivning av hembygdskrönikor.

Annons