Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturens adventskalender

Lucka 16
I dagens lucka hittar vi årets säkraste julklappstips för dig som har småttingar i bekantskapskretsen. ”Snäll” är boken för alla snälla barn. Och för alla inte fullt så snälla.

Annons

Äntligen kommer Gro Dahle och Svein Nyhus på svenska med bilderboken ”Snäll”. Paret är något av Norges svar på Anna Clara och Tomas Tidholm, som har samma kritiska blick på vuxenvärlden i sin barnbokskonst.

Lussi är den oändligt välartade flickan som strikt håller sig inom Svein Nyhus rutor och ramar, hans bakgrunder av siffror och tabeller talar om ett samhälle som prioriterar Ordning och Reda. Kanske har även Norge sin Jan Björklund?

I rutiga soffan läser far tidningen, bortvända mor har huvudet i en bok och mitt emellan strålar den perfekta Lussi med välborstade tänder. Hennes mun säger aldrig ett knyst förrän den fått en fråga.

I skolan är det samma sak och till slut glider Lussi in i väggen och försvinner.

Texten är orimmad poesi:

”Då känner Lussi ett pirr i halsen.

Det kittlar och surrar.

Det fräser och susar, brusar och spränger…”

Ja, Lussi får nog till slut och exploderar men hur går det för alla andra flickor (och pojkar) som tar för liten plats och nästan inte märks? I boken kommer de fram ur väggen, lilla Lena, lilla Lisa, Karolina, Henrietta…

En av de allra bästa bilderböckerna i år. Det ska bli spännande att pröva den i barngrupper.

Annons