Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturens adventskalender

Lucka 13
... innehåller ett glädjebesked till alla teknikskeptiker och book lovers som oroar sig över minskad läsning i den yngre generationen. Barnboken är inte på väg att dö – tvärtom!

Annons

Vi kan andas ut. Informationsålderns barn har fler böcker att läsa än någon tidigare generation. Förra året ökade försäljningen av bilderböcker med 42 procent jämfört med året innan och antalet titlar har aldrig varit större, skriver Svenska Dagbladet.

En anledning till den ökande bokutgivningen kan vara den demografiska utvecklingen i landet.

– När antalet barn ökar är förlagen snabba på att se det och utgivningen ökar, säger Jan Hansson på Barnboksinstitutet till SvD.

Barnbokstrenden sprider sig långt utanför bokhandlarna. Nu satsar även Pressbyrån på barnböcker och ställer boklådor i ett 60-tal butiker landet runt.

Själv har jag sorgligt nog inte längre några småbarn i släkten att köpa julklappsböcker åt. Om jag hade det skulle jag definitivt satsa på ”Snäll”, om flickan som är så välartad och anpassningsbar att hon en dag försvinner in i väggen. Men som kommer ut igen...

Läs mer om denna storartade bok av norska Gro Dahle och Svein Nyhus i vår barnboksskribent Britt Jakobssons recension nästa vecka.

Lite äldre barn har jag lyckligtvis att handla åt och läsa för, och åt dem får det bli Markus Zusaks ”Boktjuven”.

Döden är berättare i denna fantastiska berättelse om den föräldralösaflickan Liesel som stjäl böcker och läser högt för andra. Tiden är 1940-tal och platsen Tyskland men budskapet om ordens makt och böckernas förmåga att ge näring till själen fullkomligt tidlöst och universellt.

De största, de som läser själva och som redan klämt alla sju Harry Potter-böckerna på både svenska och engelska, de får förstås JK Rowlings nya sagosamling ”The tale of Beedle the Bard”.

Ett köp som gynnar fler än mottagaren av klappen. All vinst från bokförsäljningen går till en fond som stöder utsatta barn i Östeuropa, en fond som Rowling själv varit med och grundat.

Mer läsning

Annons