Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturen tar plats i Lillhärdal

På midsommarafton inleds Lillhärdals kulturvecka. Många av aktiviteterna under veckan kommer hålla till på Härjedalens kulturcentrum som premiäröppnar på midsommardagen.

Veckan inleds med midsommarfirande på Högen, Gammelgården i Lillhärdal. Där kommer man bland annat kunna vara med och resa midsommarstången.

På lördag invigs Härjedalens kulturcentrum med modern dans, vernissage och en konsert med Hyperpotamus, som använder sin röst och kropp för att låta som en hel orkester. Det ser Gunilla Hedin, spindeln i nätet för kulturveckan, fram emot.

– Det är fantastiskt roligt. Vi har aldrig sett något sådant i Lillhärdal innan, säger hon.

När kulturveckan startade var tanken att man skulle komma till Lillhärdal med sina barn för att de skulle gå i teaterskola. Gunilla Hedin ville gärna ha en teaterskola, så att de barn som inte är intresserade av exempelvis fotboll eller ishockey skulle få något roligt att göra.

– Det är min dröm som jag har haft i alla år, säger Gunilla Hedin.

För att det även ska bli meningsfullt för föräldrarna anordnas aktiviteter som passar personer i alla åldrar.

Även i år finns teaterskolan med på programmet. På söndag sätts gruppen igång med workshops. Sedan kommer de träna in en pjäs som visas upp på torsdagen i Härjedalens kulturcentrum.

Härjedalens kulturcentrum kommer hålla till på gamla Folkets hus i Lillhärdal. Flavia Devonas och Andreas Hoffmann, från Schweiz respektive Tyskland har köpt huset och satsat stort för att bygga om huset så att det passar behoven. De har investerat två miljoner kronor och cirka 4 000 arbetstimmar för att få huset färdigt tills på lördag.

– Om man inte tar risker får man inte veta hur det går, säger Andreas Hoffmann.

I sommar kommer en akademi hållas där olika konstformer kommer mötas.

På måndag invigs tre plafondmålningar från Lillhärdals kyrka som varit borta från byn i drygt hundra år. De har varit utlånade till Jamtli och efter mycket arbete kommer de nu tillbaka till Lillhärdals kyrka.

Nästa fredag avslutas kulturveckan med teatern Stormäret.

– Då ska man passa på att gå för det kan bli sista Stormäret, säger Gunilla Hedin.