Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturen ska bli mer regional

Den svenska kulturen ska spridas över större delar av landet, den politiska detaljstyrningen minska liksom antalet kulturmyndigheter.
Det är huvudinnehållet i den första borgerliga kulturutredningen i modern tid.

Annons

En av huvudpunkterna i utredningen en ökad regionalisering av kulturpolitiken och ett större engagemang för kulturfrågorna. Det ska åstadkommas med en så kallad portföljmodell, där staten ger regionerna en kulturpeng som sedan fördelas av de lokala politikerna.
Utredningen vill minska antalet myndigheter på kulturområdet och att museer och scenkonstinstitutioner ges mer långsiktiga villkor och utsätts för mindre detaljstyrning.
”Vi har velat skapa ett demokratiskt, enkelt och obyråkratiskt system och samspel som gynnar såväl medborgarna som kulturskaparna”, säger utredningens ordförande Eva Swartz Grimaldi i ett pressmeddelande.
När utredningen tillsattes för drygt ett och ett halvt år sedan hoppades en del borgerliga debattörer att den skulle leda till ett helt nytt vägval efter de tidigare socialdemokratiskt dominerade kulturutredningarna. Någon total brytning med det gamla är det dock inte tal om, enligt Eva Swartz Grimaldi.

(TT)

Mer läsning

Annons